Hemmen20 dec '12 11:08

'Overname Dockwise in categorie rituele dansen'

Auteur: Anne-Greet Haars

Boskalis, bekendste baggerbedrijf ter wereld, schroefde afgelopen week het bod op Dockwise op. Maar de tegenpartij vindt het bod nog steeds te laag. "Dit zit in de categorie rituele dansen", zegt Peter Berdowski, CEO van Boskalis.

Boskalis bezit op dit moment al ruim 72 procent van de aandelen. In plaats van 17,20 euro bood de baggeraar maandag 18 euro per aandeel. "We praten niet meer over de vraag of we Dockwise overnemen, het gaat alleen over de vraag hoe we het doen. We zijn daarover in gesprek met de directie Dockwise. Dat gaat dat zeer constructief, alleen iedereen heeft z'n rol te spelen", vertelt Berdowski aan BNR's Paul van Liempt.

"De laatste 28 procent proberen we zo efficient mogelijk op te pakken zonder er teveel geld aan uit te geven. Over my dead body dat er nog wat bijkomt."

Vleugels uitslaan
Dergelijke overnames van Boskalis komen voort uit de wens om het bedrijf verder te laten groeien, omdat de baggerwereld stagneerde. "Daarvoor moesten we onze vleugels uitslaan", aldus Berdowski. "We wilden dat in bepaalde activeiten doen en bij voorkeur met aquisities van bedrijven die nauw aansloten op Boskalis qua traditie en cultuur. Zo zijn we eerst bij Smit terecht gekomen: een prachtige toevoeging. En zo hopen we een volgende stap met Dockwise te maken."

Meer waarde toevoegen
"Vroeger was het idee dat als we goede schepen hadden, we ook wel de goede werken deden", legt Berdowski uit. "Maar het hebben van schepen is niet meer onderscheidend: ook Chinezen en partijen uit het Midden-Oosten hebben goede schepen. Je moet er meer waarde aan toevoegen: veel meer waarde rondom engineering, meer totale projectmanagment en uiteindelijk ook meer waarde door het verbreden van het productenpakket."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen