Hemmen23 mei '12 11:23

Heerenveen wil voorhoede verkopen

Auteur: Fleur de Bruijn

“Als we onze voorhoede verkopen en het geld niet volledig investeren, dan is sc Heerenveen volgend jaar financieel kerngezond.”

Dit zei de voorzitter van sc Heerenveen, Robert Veenstra, vandaag tegen BNR’s Paul van Liempt. De KNVB kent drie categorieën waarin een voetbalclub zich financieel kan bevinden. De eerste categorie is slecht, categorie twee is beter en drie is financieel gezond.

Magische voorhoede
Sc Heerenveen heeft de ambitie om in categorie drie te huizen en dat kan volgend jaar al een feit zijn als de club de magische voorhoede verkoopt. Deze bestaat uit Nederlands topscorer Bas Dost, Oussama Assaidi en Luciano Narsingh, de speler met de meeste assists achter zijn naam. Veenstra zei tegen Van Liempt dat hij zeker van plan is de spelers te verkopen: “Assaidi en Narsingh hebben nog een contract van een jaar. Als we ze nu niet verkopen, lopen ze volgend seizoen gratis de deur uit.”

Veenstra volgde in 2010 de roemruchte Riemer van der Velde op als voorzitter van Heerenveen. Veenstra had een glanzende carrière in het onderwijs als bestuursvoorzitter van Stenden University, hij behoorde tot de top van onderwijsbestuurders. Nu heeft hij de taak om de club, na sportieve en financiële malaise, weer duurzaam gezond te maken.

Een nieuwe dag
De plannen voor deze ontwikkeling zijn vastgelegd in een beleidsstuk genaamd In Nije Dei: Een Nieuwe Dag. In dat beleidsplan is afstand genomen van de ambitie om een top-3 club te worden. Heerenveen wil een stabiele subtopper zijn. Aan de andere kant klinkt er natuurlijk ontzettend veel ambitie uit het aanstellen van Marco van Basten als trainer van de Friezen.

En hoewel Van Basten wel degelijk extra interessant is voor sponsors, is dit niet meegenomen in het beleidsplan. “Marco van Basten zal geld aantrekken, maar dat is incidenteel geld. Wij willen de club bouwen op duurzame financiën.”

Arnhemse praktijken
Dus geen Arnhemse praktijken in Heerenveen. Bij Vitesse zwaait de steenrijke Merab Zjordania de scepter. “Heerenveen is een club van het volk. De werkwijze van Vitesse past niet bij Heerenveen. Ons publiek is meer tevreden met een zwaarbevochten nederlaag dan met een saai gelijkspel.”

Overigens is Veenstra wel van mening dat een voetbalclub op een bedrijfsmatige manier geleid moet worden. Ondanks dat de mensen in en rondom de club erg belangrijk zijn voor sc Heerenveen. Dat is een van de redenen dat de Friese club of een trainer of een assistent uit de boezem van de club wil hebben.

Dat was niet het geval bij het duo Ron Jans en Raymond Libregts en dat zorgde volgens Veenstra voor te veel afstand tussen de club en de selectie. Marco van Basten neemt daarom ook geen assistenten mee naar Heerenveen. Hij wordt komend seizoen geassisteerd door Henk Herder en Jeffrey Talan. “Een van onze speerpunten is: samen maken wij de club.” 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen