Hemmen15 dec '11 11:35

Na 14 jaar afscheid van Carré

Auteur: Thijs Baas

Koninklijk Theater Carré bestaat volgend jaar 125 jaar. Daar wil je graag leiding aan geven, zou je zeggen, maar daar denkt scheidend Carrédirecteur Hein Jens kennelijk anders over.

Jens was veertien jaar directeur van het theater, maar door fysieke problemen werd hij enkele jaren geleden gedwongen tijdelijk wat gas terug te nemen. Dat was het moment voor bezinning.

Hij besloot tijdig op te stappen, om zijn opvolger de tijd te geven om zich voor te bereiden op het jubileum volgend jaar.

Speciale avond
Carré moet een speciale avond zijn, meent Jens. En dat vergt betrokkenheid van het personeel, van de entree tot de theaterzaal. Een onverschillige houding wordt daarom niet getolereerd door Jens: "Als je daar met je handen in je zakken staat, flikker ik je er meteen uit".

Verbouwing
Om het theater weer decennia mee te laten gaan was enkele jaren geleden een grondige verbouwing nodig. Een architect werd wel ingehuurd, maar die was vooral uitvoerend. "Het is gewoon zoals de familie Carré het ooit gebouwd heeft, dus daar viel weinig aan te architecten".

Wel moest alles gestript worden en opnieuw opgebouwd. Daarvoor werd Hillen en Roosen ingeschakeld, bewust een Amsterdams bedrijf. Voor de budgetbeheerder richtte Jens zich juist bewust op iemand van buiten Amsterdam, om te voorkomen dat er belangen door elkaar heen gaan lopen.

Drietrapsraket
Jens kijkt met enige verbazing naar de ontwikkeling dat de cultuur nu weer moet aankloppen bij het bedrijfsleven. "Er zijn nooit keuzes gemaakt. Wat er nu gedaan wordt is een drietrapsraket. De btw gaat omhoog, subsidies worden beperkt én er is een financiële crisis. De cultuurgulden wordt daardoor vaak aan andere dingen besteed."

Gerelateerde artikelen