Hemmen17 dec '12 13:27Aangepast op 19 dec '16 17:58

Yvo van Regteren Altena | Blend it like Paterson

Auteur: Thijs Baas

De Kerstdagen. Hoe kun je ze beter beginnen dan met een feestelijke borrel? BNR's huissnob en lifestylegoeroe Yvo van Regteren Altena raadt aan: Dalmore whisky.

Smaakexplosies, daar gaat het om bij masterblender Richard Paterson van Dalmore. De snordragende dandy - met vlinderstrik - laat allerlei oude Amerikaanse whiskeyvaten, sherryvaten, madeiravaten overkomen naar Schotland om zijn eigen brouwsels op een speciale manier te laten rijpen. Hij onderscheidt zich van andere blenders door zijn whisky's 'eindeloos lang' op het vat te houden. De smaakexplosie die dat oplevert, daar kom je de kerstdagen wel mee door.

Goedkoop is het allemaal niet. Paterson heeft een speciale constellation collection, speciaal voor verzamelaars en echt verwende whiskydrinkers. "Dat zijn zo'n twintig malt-whisky's uit de jaren 1964 tot 1992. Al naar gelang hun jaartal begeeft de prijs zich tussen de 2.500 tot 25.000 euro per fles. Maar het kan altijd duurder: de drie flessen Dalmore Trinitas, een 64 jaar oude whisky, 'doen' een ton per fles", zegt Yvo van Regteren Altena verlekkerd. 

Herengracht aan je pols
Voor de iets kleinere beurs is er ook een speciaal, verfijnd accessoire voor het kersttenue. "Op het eerste gezicht lijkt het een keurige bescheiden manchetknoop. Bij nadere inspectie blijkt de gekartelde rand van de manchetknoop opgebouwd uit minuscule grachtengeveltjes: de Amsterdamse Herengracht, nummer één tot 77." Vervaardigd uit een wassen model, gereproduceerd met een 3D-printer. Écht zilver, en slechts 150 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen