Hemmen25 apr '12 12:38Aangepast op 25 apr '12 15:01

Rabobank: weg met bankentaks [Update]

Auteur: Fleur de Bruijn

De bankenbelasting zal volgens Rabobank economisch herstel schade toebrengen. “Willen we dat in Nederland op lange termijn nog banken over zijn?”

Deze vraag stelt Piet Moerland, bestuursvoorzitter van Rabobank, woensdag aan BNR.

Waarschijnlijk wordt de bankenbelasting verdrievoudigd en dat zal de schatkist jaarlijks een miljard euro opleveren. De linkse oppositie en de PVV zijn het daar over eens geworden. Het kabinet en de bankensector zelf zijn er fel op tegen. In principe is er een meerderheid voor de verhoging, maar het onderwerp kan nog controversieel worden verklaard; dan wordt de beslissing opgeschoven.

Eigen vermogen
“Door de crisis zijn veel banken verzwakt, en banken moeten nu aansterken en dat is al een geweldige toer. Als je van de winst een deel af laat vloeien, kun je dat deel niet gebruiken om je eigen vermogen te versterken,” aldus Moerland van de Rabobank. “Wat je beoogt, bereik je niet.”

Ook Dirk Schoemaker, econoom aan Duisenberg School of Finance, denkt dat de bankentaks de economie zal schaden. Dit zei hij eerder vandaag tegen BNR’s Paul van Liempt: “Waar ik me zorgen over maak: Nederland is het land van de ondernemers, maar het krediet wordt dan bijvoorbeeld een half procent duurder door het verhogen van de bankentaks naar zo’n een miljard.”

Doorbelasten aan klant
Schoemaker is er ook zeker van dat de bankenbelasting wordt doorbelast aan de klant. Dit in reactie op de woorden van PVV’er Roland van Vliet die eerder vandaag op BNR zei dat de bankentaks juist de concurrentie tussen banken zal versterken, iets waar de klant juist baat bij heeft. Volgens de PVV komt er door de bankenbelasting juist een eerlijker speelveld.

Moerland erkent tegen BNR dat een bankentaks slecht is voor de klanten van Rabobank, hij spreekt alleen niet over het eventueel doorbelasten van de belasting: “Door de bankentaks neemt de kredietverlening af. Voor MKB-bedrijven, maar ook voor particulieren die een woning willen kopen.”

Gezond verstand
De bestuursvoorzitter van Rabobank wenst vurig dat het onderwerp controversieel wordt verklaard. En dat alle partijen rustig de tijd nemen om over het onderwerp te praten. Wat Rabobank gaat doen mocht de bankentaks worden ingevoerd, kan en wil Moerland nog niet zeggen: "Maar ik ga er vooralsnog vanuit dat het gezonde verstand zal zegevieren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen