Hemmen6 mrt '13 10:52

Huizenverkoper raakt zicht op woningwaarde steeds meer kwijt

Auteur: Thijs Baas

Het gat tussen de vraagprijs van woningen en de uiteindelijke verkoopprijs blijft groeien. Dit jaar loopt die waardedaling van de 260.000 te koop staande woningen op tot gemiddeld ruim 30.000 euro.

Dat zegt Joep Ketelaar, directeur van huizensite Funda, in BNR Paul van Liempt. Vooral in Utrecht nam het verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs toe: 36.000 euro. In Noord-Holland en met name Amsterdam lijkt het verschil tussen vraag- en verkoopprijs weer kleiner te worden: gemiddeld gaan huizen er voor 'slechts' 23.000 euro minder van hand tot hand, tegen 28.000 in 2012.

De cijfers van Funda zijn gebaseerd op de transacties die in januari en februari plaatsvonden. Funda heeft naar eigen zeggen op andere verstrekkers van woningmarktgegevens voor dat het ook de nabije toekomst kan voorspellen. Ketelaar: "De media rapporteren vaak de prijs in de markt en het aantal transacties. Maar wij zien ook het aantal woningen dat wordt aangeboden om in de verkoop te zetten."

Ketelaar ziet de situatie voorlopig niet verbeteren. "Er is minder vertrouwen dan voorheen en dat heeft een negatief effect op het aanbod een aantal maanden later. Wij verwachten dat het zo blijft, want we hebben geen andere informatie dan dat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen