Hemmen25 jan '12 12:17

CDA gaat files met 35% verminderen

Auteur: Fleur de Bruijn

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA wil een nieuwe versie van de kilometerheffing invoeren. De heffing zorgt voor veel minder files en scheelt de automobilist geld.

Dit heeft het CDA woensdag voorgesteld.

Het wetenschappelijk bureau van de Christen Democraten wil dat de gebruiker het aantal gereden kilometers doorgeeft en op basis daarvan betaalt.

De automobilist moet vier tot vijf cent per kilometer gaan betalen. Kleine gebruikers zullen daardoor minder gaan betalen.

Dit keer lukt  het wel
Raymond Gradus, directeur van het Wetenschappelijk Instituut, vertelde woensdag tegen BNR’s Paul van Liempt waarom de invoering van de kilometerheffing dit keer wel haalbaar is: “Er zijn geen kastjes nodig en er zijn geen privacy-problemen. Het is gewoon een heel eenvoudig systeem, dus realistisch.”

Volgens hem is deze manier van heffen niet alleen eenvoudig, maar ook reeds beproefd, omdat we ook gewend zijn te betalen voor water en niet voor de kraan.

Geen accijnsverhoging
Het CDA kiest volgens Gradus bewust niet voor het verhogen van de accijns: “Als het buitenland dat niet doet, krijg je ontzettend veel grensverkeer.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen