Hemmen14 jun '13 10:16

'AFM moet mensen waarschuwen voor gevaar lage rentes'

Auteur: Thijs Baas

De pensioenfondsen zullen nog dit jaar ernstig in de problemen komen als de rente op obligaties op het huidige, lage niveau blijft. De AFM zou daarom nu mensen moeten waarschuwen.

Dat zegt investeerder Peter Paul de Vries van Value8 tegen BNR Paul van Liempt. In de loop van volgend jaar zullen de gevolgen volgens hem pas echt voelbaar zijn. "Ik zie al de krantenkoppen voor me van oktober 2014, dat pensioenfondsen miljardenverlies lijden op obligaties", voorspelt hij. "En dat gaat gewoon gebeuren. Normaal gesproken zit de rente 1 à 2 procent boven inflatie en de inflatie zit nu al ver boven de 2 procent."

Inflatie
"Er zit heel veel geld van beleggers in obligaties en die leveren maar 1,8 procent op. De inflatie is al 2,8 procent, dus in reële koopkracht ga je er 1 procent op achteruit. En met een vermogensrendementsheffing van 1,2 procent zit je al op -2 procent per jaar. Dat is op lange termijn niet houdbaar: die gaat terug naar 3 à 4 procent en dan lijden obligatiebeleggers enorme verliezen."

"Langetermijnobligaties zijn gevaarlijk, dus ik heb ook al eens gedacht of de AFM mensen niet moet waarschuwen. Dit is niet de manier om je geld veilig te stellen, waar het dat vroeger wel was. Met langlopende obligaties behoorlijke kans op vermogensverlies. Over een paar decennia heen zijn aandelen veel gevaarlijker dan obligaties, maar op dit moment is er sprake van een hele rare situatie."

Dekkingsgraden
Hoewel de pensioenfondsen steeds voller raken, worden de dekkingsgraden bij de huidige rente steeds lager, waarschuwt De Vries. "Ik vind het misschien nog wel erger als er in reële termen miljarden euro's verdwijnen omdat je koersverlies lijdt op die obligaties."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen