Hemmen12 okt '12 10:55Aangepast op 12 okt '12 14:56

Hé gozert, wil je ook praten als een Rotterdammert?

Auteur: Arjan Meesterburrie

'Ja toch, niet dan?!?', 'Hebbie dat gezien gozert?' en 'Oh ja, joh?!?'. Veel Rotterdammerts spreken behoorlijk plat. Voor wie dat ook wil leren is er nu een workshop plat Rotterdams.

"Dat het omhoog gaat aan het eind van de zin, overal de T achter plakken, de natte T, en gewoon zeggen waar het op staat", zegt cursusleider Astrid Stiel bij BNR Paul van Liempt over de belangrijkste kenmerken van het platte Rotterdams. "Jules Deelder en Gerard Cox zijn wel mijn voorbeelden."

Hard oefenen onder de douche
Volgens mede-cursusleider Mark Verpoorten is de workshop die vanaf 3 november gegeven wordt niet al te serieus bedoeld. Het accent helemaal onder de knie krijgen kan niet in een paar uurtjes, zegt hij tegen Paul van Liempt:

"Als je écht Rotterdams wil leren praten moet je er gaan wonen of heel hard gaan oefenen onder de douche, dat lukt niet in een paar maanden. De workshop is echt puur bedoeld als enterntainment. Voor mensen die een feestje willen vieren, mensen die vermaak willen, bedrijfsuitjes, vrijgezellenuitjes, maar ook voor gemeentepersoneel."

Plat praten en intelligentie?
Astrid van Stiel rekent op BNR fel af met het vooroordeel dat je simpel zou zijn als je een sterk accent hebt: "Als je plat spreekt kan je ontzettend intelligent zijn. Wie heeft überhaupt besloten wat ABN is?", zegt Stiel fel.

Zij vindt dan ook dat het Journaal of RTL Nieuws prima gepresenteerd zou kunnen worden door iemand die plat Rotterdams praat.

'Oh ja joh?!?' en 'Zoooooooooooooooooo'
Volgens cabaratier Ronald Goedemondt zijn er twee uitspraken typisch Rotterdams: 'Oh jaa, joh?!?' en  'Zoooooooooooooooooooooooo'. Bekijk het hilarische fragment van Goedemondt over Rotterdammers en de bijbel hieronder:

 

Nare ziekten
Nachtburgemeester Jules Deelder laat horen dat echt Rotterdams eigenlijk niet kan zonder de halve medische encyclopedie aan scheldwoorden te gebruiken:
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen