Hemmen27 aug '12 10:38

IBM blijft investeren in innovatie

Auteur: Anne-Greet Haars

IBM is groot geworden met personal computers, maar heeft de transitie gemaakt naar een ICT-bedrijf in de breedste zin van dat woord. Innovatie is daarbij de belangrijkste pijler.

“IBM heeft eigenlijk de transitie gemaakt van hardware producten naar totale ICT-diensten. Een kleine tien jaar geleden is besloten dat de PC een business zou worden waar andere betere in zijn. We hebben vooral geïnvesteerd in nieuwe software en consultancy diensten omdat we denken dat dat de wereld is waar de vandaag de dag mee te maken hebben”, vertelt Harry van Dorenmalen, directeur van IBM Nederland, maandagmorgen op BNR.

Watermanagement
“We zijn wel een belangrijk land in dit bedrijf. Het is namelijk ook zo dat wij het waterexpertisecentrum hebben. Dat wil zeggen dat we overal in de wereld centers of competences hebben, maar vooral op water gebied doen we dat centraal in Nederland", vertelt Van Dorenmalen.

“We hebben een groot aantal deskundigen in dit land verzameld die vooral kijken naar watermanagement in de breedste zin. Water begint een factor te worden: de hoeveelheid en de neerslag. Dus hoe ga je er mee om, hoe zie je het, wat doe je dan hoe kan je het voorkomen?”

Samenwerking Samsung-ASML
Vanochtend werd bekend dat Samsung een belang van 3 procent neemt in chipfabrikant ASML. “Ik vind het fantastisch”, aldus Van Dorenmalen. “Het is een bewijs dat een Nederlands bedrijf als ASML kennelijk iets doet dat in de wereld bekend is. Ook zie je dat er een nieuwe samenwerkingsmodellen ontstaan omdat bedrijven als Samsung en ASML samen naar de markt kijken en zich afvragen wat er nodig is. En het is belangrijk dat ze de durf hebben om hun business model aan te passen.”

Innovatie
Innovatie is een sleutelwoord bij IBM. “IBM heeft de innovatiebudgetten nooit naar beneden gebracht. Per jaar blijven we altijd 6,5 miljard investeren”, zegt Van Dorenmalen. “Daarnaast denken wij dat innovatie – het toepassen van technologie – een onderscheidend vermogen is, wat groei stimuleert en dat stimuleert de toekomst.”

Nederland
Van Dorenmalen is redelijk positief over innovatie in Nederland op dit ogenblik. "Mijn analyse is dat we goed in de lijstjes staan en we hebben een goede reputatie, kennis en bedrijven. De vraag is echter of we het tempo, dat de wereld, de export en de consumenten van ons vragen, kunnen vasthouden", legt de IBM-directeur uit. 

Nederlandse bedrijven geven twee zo weinig aan R&D uit als bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Duitsland en de Scandinavische landen. “We beginnen wat achter te lopen, maar daar moeten we dus nu iets aan gaan doen”, zegt de IBM-topman.

Inefficiënt
“Natuurlijk heeft het ook te maken met meer geld. Maar er moet vooral worden gefocust op de inefficiëntie van de geldinvesteringen. We geven geld aan teveel groeperingen, terwijl als je dat transparant inzichtelijk maakt en gaat focussen op groepen die er echt toedoen dat je dan een goede slag maakt”, vertelt Van Dorenmalen.

Voorbeelden
Er zijn een aantal voorbeelden van innovaties waar IBM zich mee bezighoudt. “De burgemeester van Stockholm vroeg acht jaar geleden of het mobiliteitsprobleem opgelost kon worden. IBM is daar met een tiental bedrijven met hun eigen kennis ingestapt. Acht jaar later zie je dat het verkeer in de stad met 20 procent gereduceerd is en de CO2-uitstoot naar beneden is gegaan”, vertelt Van Dorenmalen.

“Een ander voorbeeld is dat we in Eindhoven 300 taxi’s en ANWB-voertuigen hebben uitgerust met kastjes die kijken naar de situatie van het wegdek. Als die analyseren dat het glad wordt, maken die de link naar strooibedrijven.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen