Hemmen4 apr '12 10:49

Minder subsidie, meer uitdaging

Auteur: Marjan van den Berg

Donkere wolken boven de cultuursector of niet, de ambities zijn groot bij het fonkelnieuwe filmmuseum EYE en bij het Museum Volkenkunde. Wordt publiek-private samenwerking de toekomst?

Een nieuwe uitdaging in de cultuursector: de overheid trekt zich steeds verder terug. Culturele instellingen moeten op zoek naar nieuwe manieren van financiering.

Paul van Liempt sprak hier woensdag over met Sandra den Hamer, directeur van het filmmuseum EYE, dat donderdag de deuren opent aan het IJ in Amsterdam, en Stijn Schoonderwoerd, die per 1 juni Het Nationale Ballet verlaat om directeur te worden van het Museum Volkenkunde in Leiden.

EYE gaat zich richten op een breed publiek, van experimentele film tot Hollywood. Het hoopt 3 keer meer bezoekers te trekken dan op de vorige locatie in het Vondelpark.

Schoolvoorbeeld
Den Hamer noemt het vernieuwde EYE "een schoolvoorbeeld van publiek-private samenwerking", tussen de gemeente Amsterdam, het ministerie van OC&W, ING en woningcorporatie Ymere, die ook nog eens tot stand is gekomen in economisch zware tijden.

"Ik denk dat dit een voorbeeld is voor hoe je in de toekomst dit soort plannen moet realiseren. Je kunt niet alleen afhankelijk zijn van subsidie van de overheid, je moet er ook andere partijen bij betrekken", aldus Den Hamer.

Besef
Schoonderwoerd: "Particulieren denken dat de overheid het wel regelt. Nu de overheid zo duidelijk uitstraalt - en niet altijd op een plezierige manier: wij regelen het niet meer, zie je wel een toenemend besef bij particulieren dat zij misschien in dat gat moeten stappen."

Dat gebeurt volgens Schoonderwoerd niet onmiddellijk, maar komt wel op gang als particulieren zien dat er instellingen in hun buurt gaan verdwijnen. Daarbij is het volgens hem ook belangrijk dat culturele instellingen daadwerkelijk vragen om steun en zich ondernemend opstellen.

Anticyclisch
Net als Den Hamer is ook Schoonderwoerd ambitieus: "Ik heb er altijd in geloofd dat je moet stimuleren. Je moet anticyclisch investeren, je moet erin vliegen." Hoe zich dat precies in Leiden zal vertalen, houdt hij nog even voor zich.

Luister hier naar het interview van Paul van Liempt met Stijn Schoonderwoerd en Sandra den Hamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen