Hemmen7 okt '13 10:06Aangepast op 7 okt '13 13:12

'Invoering bankenunie moet sneller'

Auteur: Thijs Baas

De invoering van een Europese bankenunie is een goede ontwikkeling, maar het mag wel wat sneller. Dat zegt Chris Buijink, sinds kort voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, tegen BNR's Paul van Liempt.

Nederlandse banken zijn hard op weg om hun buffers te versterken, meent Buijink. "Het toezicht in Nederland is enorm veel scherper dan het was. We werken nu aan een Europese bankenunie, en wat mij betreft mag het sneller. Maar Europa is nou eenmaal stapje voor stapje."

Problemen
Oud-DNB-president Nout Wellink gaat volgens Buijink wat kort door de bocht met zijn kritiek op de regelgeving van overheden en toezichthouders in onder meer Basel III, die banken tot 'verkeerde dingen' zou hebben verleid. Volgens Wellink ligt "Aan de vooravond van de crisis waren overheden, toezichthouders en banken actief en samen heeft dat geleid tot de rotzooi waar we inzitten."

Volgens Wellink ligt het echte probleem ligt volgens de oud-toezichthouder bij de vraag wie er gaat betalen als een bank in de problemen komt. "Uiteindelijk zou de belastingbetaler daar niet voor op moeten draaien", zegt Buijink. "We moeten het zo regelen in Europa dat we niet een herhaling van zetten krijgen à la 2008."

Van een overschot aan banken is in Nederland geen sprake. Het zou zelfs goed zijn als buitenlandse banken die de afgelopen jaren van de hypotheekmarkt zijn vertrokken, weer terug zouden komen naar Nederland. Marktwaakhond ACM werkt op dit moment aan een onderzoek over buitenlandse banken, waarbij wordt onderzocht hoe moeilijk het voor hen is om in Nederland actief te worden.

Europees toezicht
In Europa worden daarom afspraken gemaakt over de te hanteren volgorde als banken in de problemen komen en hun verlies moeten nemen. "Het is belangrijk dat banken die onder het Euopese toezicht vallen schoon naar binnen gaan. De tests die eraankomen moeten scherpe en als er problemen tevoorschijn komen, moeten die eerst worden opgelost in het land waar ze zich voordoen."

De bankensector volgens Buijink ook wel degelijk de hand in eigen boezem stekenk. "Er is blijkbaar te relaxed mee omgegaan, dat moeten we nu niet meer doen. Het is belangrijk dat er in Europa goede afspraken over gemaakt worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen