Hemmen5 okt '12 10:54

Verdienmodel banken lastig overeind houden

Auteur: Anne-Greet Haars

Om misstanden in de toekomst te voorkomen wordt de financiële wereld steeds meer opgezadeld met nieuwe spelregels. “Op gegeven moment moet je concluderen dat het lastig wordt om een verdienmodel overeind te houden.”

Dat zegt Tanja Nagel, bestuursvoorzitter van Theodoor Gilissen Bankiers, vrijdag op BNR. Nagel maakte in 2009 de overstap van Van Lanschot bankiers, één van de concurrenten van Theodoor Gilissen.

“Ik heb bewust gekeken naar alternatieven buiten de sector, maar toen dit voorbijkwam vond ik het erg mooi. Maar het roer kan nog wel een paar keer om hoor: tot m’n 67 op z’n minst", vertelt Nagel lachend.

Reorganisatie
Nagel is bij Theodoor Gilissen aan de slag gegaan met een hervorming en een reorganisatie. “Het was een combinatie van zaken. Theodoor Gilissen is geen grote speler in de Nederlandse markt. Dan is het belangrijk om te weten waar je toegevoegde waarde ligt. Voor ons is dat beleggen.”

“Naast reorganiseren om de kosten omlaag te brengen, zijn we ons gaan richten op onze klanten. Het is een feit dat je in deze fase dichterbij je klant moet staan. Omdat Theodoor Gilissen een kleine bank is, was er al een goede kennis over klanten.”

Affaire
Toen Nagel binnenkwam binnen, kreeg ze direct te maken met de affaire ‘Raman Dhir’. Een Brit, voorheen één van Theodoor Gilissen’s grootste klanten, begon een rechtszaak tegen de bank. Zijn verwijt: falend risicomanagement en provisiejagen. “Het lastige is dat de zaak nog onder de rechter is, dus kan ik er niks over zeggen. Maar we zien de uitspraak vol vertrouwen tegemoet”, vertelt Nagel.

"Als je naar de branche in z’n algemeenheid kijkt in die periode, kan je met voortschrijdend inzicht zeggen dat bij alle banken het huishouden op orde gebracht moest worden. Er zijn dingen gebeurd die in die periode een normale gang van zaken waren; die zou je anno 2012 niet meer doen."

Transacties
Nagel legt uit dat je in deze tijd ziet dat de transacties teruglopen. 'Het is voor de bank heel lastig om de inkomsten op peil te houden."

"Maar je ziet dat klanten veel meer bereid zijn om tot een beter model te komen. De gemiddelde belegger heeft veel meer stand van zaken dan tien jaar geleden."

Exclusiviteit
Exclusief, zo kun je bankiers van Theodoor Gilissen rustig omschrijven. Ze werken namelijk met belegbare vermogens vanaf 500.000 euro. “Voor ons is het belangrijk dat we het exclusieve uitdragen, omdat datgene wat wij bieden niet loont voor een klant die minder dan 500.000 euro te besteden heeft.”

“Het vervelende van de exclusiviteit is dat klanten vaak denken dat je een paar miljoen moet hebben voordat je bij Theodoor Gilissen kan komen.”

Splitsing banken
“In de Tweede Kamer wordt nu een discussie gevoerd over het splitsen van de grote banken in verschillende onderdelen. In het verleden zaten de zakenbanken en nutsbanken niet voor niks bij elkaar, omdat je met de een het geld kon verdienen om de andere min of meer te subsidiëren. Dan zullen het een soort overheidsinstellingen moeten worden", zegt Nagel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen