Hemmen31 jul '12 12:13Aangepast op 31 jul '12 17:02

Internationals moeten aan Van Gaal doorgeven hoe lang ze slapen

Auteur: Arjan Meesterburrie

Spelers van Oranje moeten wekelijks inloggen op een website om aan te geven hoe lang ze hebben geslapen: "Zo ver moet je gaan", zegt de nieuwe bondscoach Louis van Gaal op BNR.

Louis van Gaal is op bezoek bij de Olympische Spelen en houdt bij BNR Paul van Liempt een pleidooi voor het gebruik van moderne technologie in de conservatieve voetbalwereld. Zo wil Van Gaal bijvoorbeeld het slaappatroon van zijn internationals bij gaan houden:

"Ik ben al een aantal jaar bezig om daar naar te informeren. Daar heb je een website voor. Daar kunnen de spelers inloggen. Dat ga ik trouwens ook gebruiken bij het Nederlands Elftal. Zo ver moet je gaan. Alleen moet je de spelers overtuigen dat het geen controlemiddel is, maar dat het iets is voor henzelf. Dat ze beter gaan herstellen van al hun inspanningen."

Reactie Van Hooijdonk
Oud-international Pierre van Hooijdonk reageert via Twitter cynisch op het plan van de nieuwe bondscoach: "Van Gaal wil weten hoeveel uren de spelers slapen. Ik stel voor een prikklok naast het bed en een kussen met druksensoren."

Hard trainen = hard rusten
Topsportfysioloog Jos Geijsel vindt het wél een goed idee van Van Gaal om de nachtrust van zijn spelers goed bij te houden: "Want als spelers hard trainen hoort daar hard rusten tegenover te staan. Dat hoort in balans te zijn anders krijg je niet het gewenste trainingseffect", zo zegt Geijsel tegen BNR's Annette van Soest.

Contact met spelers
Van Gaal wil sowieso meer contact met de Oranje-internationals: "Als bondscoach heb je heel weinig contact met spelers, dus dat moet je proberen te intensiveren. Dat kan door middel van moderne communicatie. Daarvoor heb ik ook zo'n computergoeroe. Die kan zo'n website maken, daar kunnen spelers op hun inloggen en daar kan ik beelden laten zien en discussies voeren."

Oranje-selectie
De nieuwe bondscoach Louis van Gaal benadrukt bij BNR Paul van Liempt nog eens dat hij weinig gaat veranderen in de selectie van Oranje. Woensdag maakt Van Gaal zijn eerste voorlopige selectie bekend, maar bij BNR laat hij vast weten dat hij in grote lijn vasthoudt aan het selectiebeleid van zijn voorganger:

"Ik denk dat Bert van Marwijk heel goed overzicht heeft gehad en inzicht heeft gehad. Ik denk dat ik echt geen andere spelers kan oproepen dan die hij bedacht heeft. Maar natuurlijk zuller er wel één of twee andere spelers misschien op zo'n voorlopige selectielijst staan."

Geen contact met Van Marwijk
Ondanks de lovende woorden over het inzicht van zijn voorganger heeft Van Gaal geen contact gehad met Van Marwijk, zei hij tegen BNR's Paul van Liempt: "Nee, en daar heb ik argumenten voor. Ik wil namelijk niet bevooroordeeld zijn, want het verleden is helemaal niet belangrijk meer. We moeten vooruit kijken."

Ajax
Over de pijnlijke episode bij Ajax waar Van Gaal in beeld was als technisch directeur praat hij liever niet, maar hij erkent wel dat niet alles vlekkeloos verlopen is: "Natuurlijk is er wel wat fout gegaan in de manier wat er gebeurd is", zo verwijst hij naar alle onrust rondom zijn mogelijk aanstelling en het achterhoedegevecht met Johan Cruijff.

Maar die strubbelingen liggen volgens Van Gaal aan Ajax en niet aan hem: "Ik heb mij beschikbaar gesteld omdat heel veel mensen mij e-mails hebben gestuurd en gebeld hebben [...] Die mensen werken daar bij Ajax, dus daar moet je naar toe gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen