Hemmen16 mrt '12 11:22

Ondernemers werken banken de deur uit

Auteur: Harmen Simon Teunis

Ondernemers doen er alles aan om banken te omzeilen. Ze zijn de strenge financieringseisen zo zat, dat ze liever zélf geld reserveren voor investeringen.

Dat zegt Laurens Meijer, de grootste horecaondernemer van Nederland, op BNR. Meijer denkt dat banken hun uitstaande leningen snel zien teruglopen.

"Als ik alle collega-ondernemers spreek, onafhankelijk van welke branche, zijn ze nog maar met een ding bezig. En dat is die bank de deur uit krijgen. Dat geldt voor ons ook."

Paraplu
Meijer legt uit hoe het zover is gekomen dat ondernemers hun banken helemaal zat zijn. "Ze zijn allemaal op zijn zachtst gezegd onbeschoft behandeld door hun banken de afgelopen jaren. Je krijgt een paraplu als de zon schijnt en ze halen hem onmiddellijk weg als het begint te regenen."

Volgens Meijer zijn ondernemers beter af als ze zijn verlost van het juk van de banken, hoewel het natuurlijk een utopie is om te denken dat ze zonder kunnen. "Je zult een bank moeten houden want ze hebben het systeem wel zo gemaakt dat je niet meer zonder hen kunt voor je transacties. Maar qua financiering is er nog maar een ding en dat is zorgen dat je de bank eruit krijgt."

Economische groei in 2014
En dat kan binnen een paar jaar zover zijn. "Iedereen is voor het laatst gefinancierd in 2007 of 2008. Bedrijfsfinancieringen lopen vijf jaar dus al die financieringen lopen tot 2013 of 2014 uit. Ik denk dat de economie in 2014 ook daadwerkelijk weer flink gaat groeien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen