Hemmen23 aug '12 10:08

Groenink: Privatisering ABN Amro nog ver weg

Auteur: Marjan van den Berg

De discussie over privatisering van ABN Amro is een theoretische. Er zijn absoluut geen gegadigden voor privatisering van de staatsbank. Dat zegt voormalig topman Rijkman Groenink op BNR.

Groenink reageerde bij BNR's Paul van Liempt op de wens van de PvdA dat ABN Amro geheel of gedeeltelijk een staatsbank blijft. Volgens hem kan de bank helemaal niet worden geprivatiseerd omdat er in de markt geen enkele belangstelling is. "De mogelijkheden om ABN Amro te privatiseren zijn praktisch nul."

Toen ABN Amro in 2008 in staatshanden kwam, was het de bedoeling dat de bank zo snel mogelijk weer verkocht zou worden.

Geen belangstelling
Van de Nederlandse banken is volgens Groenink geen enkele in staat ABN Amro over te nemen. Onder buitenlandse banken is er geen belangstelling. "Iedereen is bezig zijn balansen te saneren, zijn vermogen te versterken. Je ziet terugtrekkende bewegingen. Banken die eerder in heel veel landen tegelijk opereerden, trekken zich meer terug op hun thuismarkt om tenminste hun thuismarkten goed te blijven bedienen. Op dit moment is er absoluut geen sprake van belangstelling voor de overname van de bank."

Groenink voegde hieraan toe dat de staat niet meer terugkrijgt wat zij erin heeft gestoken, "vandaag de dag zeker nog niet de helft".  "Daarvoor moet de bank zo verschrikkelijk veel meer gaan verdienen dan zij vandaag de dag doet en moet er volstrekt herstel zijn van de markt en de waardering van banken." De kosten voor de staat zijn opgelopen tot zo'n 30 miljard euro.

Rijkman Groenink is tegenwoordig voorzitter van de Raad van Commissarissen van investeringsmaatschappij V-Ventures.

Gerelateerde artikelen