Hemmen2 sep '13 11:39

Bond-bolide 'Wet Nelly' voor tonnen onder de hamer

Auteur: Thijs Baas

De witte Lotus die in de Bondfilm The Spy who loved me onder water dook gaat onder de hamer. En al is het geen Aston Martin, het amfibievoertuig moet 650.000 tot 950.000 pond opleveren, zegt BNR's huissnob Yvo van Regteren Altena.

Het ontwerp werd al in 1972 gepresenteerd door topdesigner Giorgetto Giugiaro, die ook verantwoordelijk was voor het design van de Fiat Panda en de eerste Volkswagen Golf. Het duurde nog wel tot 1977 voordat Bond-producent 'Cubby' Broccoli op het parkeerterrein van de Pinewood Studios de witte wagen zag staan en besloot het ding te gebruiken voor The Spy who loved me. "Een van de grote Lotus-mannen in Engeland dacht: ik moet die concept car van Giugiaro toch onder de aandacht brengen van Broccoli."

En dat lukte: ook zonder de naam erop trok de Lotus de blik van Broccoli. "En dat was de opmaat van zijn optreden." Een optreden waarbij 'Wet Nelly', zoals Roger Moore de bolide doopte, te pakken genomen wordt door een helikopter. "Dan zie je hem een steiger afracen en belandt-ie in het water", beschrijft Van Regteren Altena de daaropvolgende scène. Maar gelukkig: de doodnormale Lotus ontpopt zich als een submarine. En James Bond? Die overleeft de bijzondere duik, uiteraard...


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen