Hemmen26 mrt '12 11:22Aangepast op 26 mrt '12 13:02

Nieuwe Kuip krijgt een dak

Auteur: BNR Webredactie

Na 75 jaar zijn Feyenoord én Rotterdam hard toe aan een nieuwe voetbaltempel. Kunstgras is taboe, maar het nieuwe stadion - waar het ook komt - zal wél een dak krijgen. "We hebben af en toe extreme omstandigheden die het spelletje beïnvloeden", zegt Jan van Merwijk, directeur van De Kuip, nu nog het onderkomen van Feyenoord.

"Er moet een dak op komen. Dat is nog steeds een uitgangspunt. Dat heb je nodig om op de ontwikkeling in het voetbal te reageren. Wat je ziet is dat het in het voetbal soms nodig is om een dak te hebben", zegt Van Merwijk.

Kunstgras is geen optie, als het aan Van Merwijk ligt. "Wij gaan nog steeds uit van natuurgras. Zelfs in de ArenA lukt het om een goede grasmat neer te leggen en dat kan allemaal met de huidige stand van de techniek en met natuurgras."

Koppositie
De Kuip-directeur laat er geen misverstand over bestaan: De Kuip wil de koppositie in Nederland weer terugkrijgen. Op dit moment is er een tekort aan faciliteiten, sponsorruimtes, toiletten en uitgiftepunten voor horeca. Daarom is eigenlijk een nieuw stadion nodig, met een capaciteit van 63.000 tot 66.000 toeschouwers.

De Kuip lijkt nu de slag te verliezen om wedstrijden van het Nederlands Elftal. In de kwalificatieronde naar het WK van 2014 in Brazilië wordt slechts één wedstrijd in Rotterdam gespeeld: tegen Andorra. Het toont volgens Van Merwijk maar weer eens het belang aan van een nieuw, beter, groter en mooier stadion. Al kan dat zomaar 200 miljoen euro kosten.

Businessmodel
In het huidige onderkomen wordt het steeds lastiger om doordeweekse activiteiten te organiseren. Grote popconcerten worden ook minder. "Artiesten hebben een ander businessmodel dan vroeger. Ze verdienen aan live-optredens, dus wijken ze uit naar de grootste plek waar ze de meeste kaarten kunnen verkopen."

De oorspronkelijke plannen voor een nieuw stadion liggen nu even in de ijskast, omdat een stadion met 86.000 plaatsen niet meer aan de orde is nu het WK voetbal van 2018 aan Nederland voorbijgaat. In de tussentijd zijn ontwikkelaars, bouwers en financiers wel degelijk druk in de weer met het maken van plannen. Ook zijn er al financiers gevonden, maar wie dat zijn wil Van Merwijk niet zeggen.

Locatie
Ook de locatie is nog een probleem: binnen de hekken van het huidige stadion zijn de mogelijkheden beperkt. "Dan moeten we in vier jaar tijd het oude stadion afbreken en een nieuw stadion bouwen. In april worden de plannen gepresenteerd en dan wordt de voorkeur uitgesproken. In het najaar wordt gekeken in hoeverre de gemeente Rotterdam over de brug wil komen."

Festiviteiten
De viering van het 75-jarige bestaan zal vrij sober zijn: er komt een DVD, zaterdag wordt bij Feyenoord-NAC de openingsceremonie nagespeeld, maar verder blijft het jubileum vrij sober. "Wij vieren het op gepaste wijze. In Rotterdam zijn we wat nuchterder in dat soort dingen. We zijn natuurlijk wel met zijn alleen heel trots op het stadion, want het heeft ons heel veel gebracht. Het is uniek dat een stadion zo'n leeftijd überhaupt bereikt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen