Hemmen3 jan '12 10:22Aangepast op 5 jan '12 14:44

Uit de politiek, nog steeds betrokken

Auteur: Edme Koorstra

Femke Halsema is vertrokken uit de politiek en is bezig met haar andere carrières. Ze probeert haar oude beroep achter zich te laten, maar toch kan ze het niet laten soms commentaar te geven. Als burger deze keer. BNR's Paul van Liempt sprak Halsema over haar huidige leven.

Niet meer politiek actief, maar wel betrokken. Femke Halsema, oud-partijleider van GroenLinks heeft nog steeds een stevige mening over maatschappelijke onderwerpen en probeert in een nieuwe loopbaan nieuw doelen te bereiken. Dat doet ze als voorzitter van Stichting Vluchteling, hoogleraar en documentairemaker.

Bemoeien
Halsema: "Afscheid nemen van de politiek gaat in stappen. Ik ben niet meer bezig met binnenlandse politiek en ook niet van plan me ertegenaan te bemoeien. Er zijn wel onderwerpen waar ik me als burger bij betrokken voel, bijvoorbeeld dat gedoe rondom Mauro. Dan laat ik wel iets van me horen. Maar ik ben niet van plan een soort Marcel van Dam te worden, iemand die beperkte tijd in de politiek heeft gezeten en dan over vanalles en nog wat je mening te geven."

Ontwikkelingshulp
Verder sprak ze over de situatie van vluchtelingen en de bezuinigingen op dat terrein. Ontwikkelingshulp is de favoriete sector van Nederlanders om op te bezuinigen, zo bleek pas uit onderzoek van TNS/NIPO. Dat is tegen het zere been van Halsema, die sinds dit jaar voorzitter is van Stichting Vluchteling.

"In de bezuinigingen zie je de stemvoorkeuren terug van de laatste verkiezingen. Mensen zijn beducht voor hun werk, hun geld en hun toekomst. Ik begrijp dat sommigen dan zeggen 'even geen geld meer naar het buitenland'. Maar ik zou het een verkeerde keuze vinden. Ontwikkelingssamenwerking gaat niet alleen om internationale solidariteit, maar ook om eigenbelang. Het voorkomen of het verminderen van problemen in andere landen komt onszelf ook ten goede."

Documentaire
Halsema is nu onder meer bezig met een documentaireserie over de positie van vrouwen in de islam, samen met tolk-vertaler Arabisch Hassnae Bouazza. "Ik denk dat de islam in het leven van ongelooflijk veel vrouwen een hele dominante factor is. Voor een minderheid van hen is de islam een bevrijdende kracht. Voor een grote meerderheid levert het geloof ze vooral beperkingen op."

"Wat ik graag wil is die vrouwen in beeld brengen, van de internationale feministische voorhoedes tot de vrouwen in Slotervaart. Natuurlijk heb ik sterke opvattingen over de vrijheid van vrouwen, maar het wordt geen pamflettistische televisie. Ik ben in de eerste plaats nieuwsgierig en ik hoop verrast te worden." 
 
Interview
Luister naar het volledige gesprek met Femke Halsema via de knop onder de afbeelding.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen