Hemmen24 feb '12 10:36

Het succes van Aalberts Industries

Auteur: Anne-Greet Haars

Aalberts Industries heeft in 2011 geen last gehad van de crisis: de nettowinst van het bedrijf steeg met 23 procent en de omzet groeide naar bijna 2 miljard euro. Paul van Liempt sprak met de ceo en oprichter Jan Aalberts over het succes.

Voor velen is het onduidelijk wat Aalberts Industries precies doet. Het bedrijf kent twee takken: Flow Control en Industrial Services.  “In de groep Flow Control hebben we producten en systemen waarin we flows controleren en meten. Flows zijn gassen en vloeistoffen in allerlei vormen”, legt Aalberts uit.

“Aan de andere kant van het bedrijf, Industrial Services, maken we cruciale onderdelen voor veel verschillende industrieën, zoals bijvoorbeeld onderdelen voor een kunstheup in de medische sector.”

Grondstofprijs
De grondstofprijzen zijn afgelopen jaren flink gestegen. “De grondstofprijs is voor Flow Control een cruciaal onderdeel van de verkoopprijs. Als we de grondstofprijs niet doorberekenen in de prijs, dan hebben we een groot probleem. Het verschil kunnen we niet dragen”, vertelt Aalberts.

PME
Het pensioenfonds van de metaalsector, PME, presteert dramatisch. “Het pensioenfonds is totaal anders dan de industrie die bij het fonds is aangesloten. Het belegt in andere sectoren, dus misschien moeten ze meer gaan investeren in hun eigen leden.”

Nederlandse markt
“In Flow Control is een deel gerelateerd aan de bouwmarkt en daarmee gaat het in Nederland niet goed. Met de nieuwbouw is het zelfs redelijk dramatisch gesteld. De Nederlandse markt op het gebied van Flow Control is dus matig”, vertelt Aalberts. “In Nederland is Industrial Services redelijk klein, dus daar hebben we niet veel te maken met de Nederlandse markt.”

Ontslagen
Vandaag staat in het Financieel Dagblad dat Aalberts Industries vier topmanagers heeft vervangen in verschillende landen. “Ik neem deze beslissingen niet alleen. We hebben een directie met drie mensen en we bespreken met elkaar de prestaties van de mensen onder ons.”

De voornaamste reden dat de topmanagers zijn ontslagen is, volgens Aalberts, dat ze toezeggen dat dingen gaan gebeuren en het vervolgens niet doen. “Maar uiteindelijk zijn ook de resultaten en het samenwerken erg belangrijk; de één werkt meer mee dan de ander.”

Opvallend is dat de ontslagen gelijktijdig plaatsvonden. “Je kunt niet zo maar een blik openen met nieuwe managers, maar er is niets bijzonders aan de hand dat de managers ongeveer tegelijk zijn vertrokken.”

Verwachtingen 2012
De cijfers over 2011 waren erg goed, maar Aalberts Industries denkt in 2012 dat ze nog een beter resultaat gaan behalen voor de winst per aandeel. “We hebben wel last van de crisis, want anders zouden we het nog veel beter doen. Maar je kan proberen in een stabiliserende markt alsnog te groeien door nieuwe producten of via een andere aanpak.”

India
Aalberts Industries is over de hele wereld actief, ook in China en India. Maar ondernemen in India is zeer complex, vindt Aalberts. “Een voordeel van India is dat ze allemaal goed Engels spreken, maar het grote nadeel is de extreme bureaucratie. Alleen een bankrekening openen is al ingewikkeld”, aldus Aalberts. “We nemen een beperkt risico in India en daarom beginnen we relatief klein.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen