Hemmen19 nov '12 10:41Aangepast op 19 nov '12 11:17

Digitaal wint nooit van fysiek bij Christie's

Auteur: Melvin Captein

Terwijl online shoppen een enorme groeispurt maakt, is veilingshuis Christie's op de ouderwetse manier bezig aan het beste jaar ooit. Kopers trekken nog massaal naar de biedzaal om bordjes te heffen.

In de studio bij Paul van Liempt legt directeur Jop Ubbens van Christie's Amsterdam uit waarom fysieke kunstveilingen nog steeds zo in trek zijn in een tijd waarin vakanties, etentjes en auto's digitaal over de toonbank vliegen. "Mensen houden van fysieke veilingen. Je mag stukken aanraken, je kunt er op spugen en je vinger er overheen halen. Bovendien kun je je aankoop goed bestuderen. De achterkant van een schilderij is even belangrijk als de voorkant: labels en andere toevoegingen vertellen veel over de authenticiteit."

Horror-internet
Helemaal weglopen van de digitale wereld doet Christie's niet. Ubbens: "We moeten natuurlijk met de tijd mee. Laatst hebben we bijvoorbeeld een deel van de sieradencollectie van Elizabeth Taylor online verkocht. We gaan dat in de toekomst vaker doen, maar het fysieke veilen zal nooit vervangen worden. Het hoogsegment zullen we altijd in een zaal blijven veilen. In dat opzicht bestaat de digitale wereld náást de fysieke. Eigenlijk vind ik internet een horrormedium, maar zakelijk is het erg interessant."

Dat het online veilen zo'n vlucht aan het nemen is verbaast Ubbens wel. "Het veilen van kunst is een sociale happening. Mensen genieten van het spel van een bieding. Het glas champagne dat we uitdelen krijg je ook niet op internet. Maar zolang Bill Gates nog in de zaal zit om zijn Picassos te kopen, zitten we goed." Bang om voorbijgestreefd te worden door veilinghuizen die wel volledig inzetten op de digitale wereld is Ubbens niet. "We hebben een kennisvoorsprong van 250 jaar."

Missers
Hoewel het zelf aanraken van een kunstwerk een koper de beste indruk geeft, hoeven online kopers niet bang te zijn dat ze achter hun computer een niet authentiek stuk aanschaffen. "Wij garanderen de echtheid van alles in de catalogus. Maar kunstgeschiedenis is natuurlijk geen exacte wetenschap. Op jaarbasis zit er een enkele misser tussen."

Een gouden tip voor mensen die in kunst willen investeren heeft Ubbens niet. "Anders was ik wel gestopt bij Christie's en zelf gaan verzamelen. Maar belangrijk is de goede werken van de goede kunstenaars te kopen, liefst als ze nog niet eerder op de markt zijn geweest. Laat je daarnaast goed voorlichten, vraag second and third opinions. Er zijn genoeg betrouwbare verzamelaars en makelaars die kunnen helpen."

Gerelateerde artikelen