Hemmen11 dec '12 11:42Aangepast op 11 dec '12 14:10

Fotograaf van nature

Auteur: Thijs Baas

De 33-jarige Nederlandse natuurfotograaf Jasper Doest maakte een close-up van een aapje om de gelijkenis met de mens te benadrukken.

Met dit beeld viel hij als enige Nederlander in de prijzen tijdens de 48ste editie van The Wildlife Photographer of the Year Competition. Deze prestigieuze internationale fotografiewedstrijd wordt traditiegetrouw georganiseerd door het BBC Wildlife Magazine en het Natural History Museum in Londen.

Bij BNR Paul van Liempt vertelt Doest over de passie voor natuurfotografie. "Het is grotendeels toeval dat je als Nederlander wint, maar uiteindelijk heeft het ook te maken met doorzettingsvermogen en een enorme drive om een verhaal te vertellen. Het is de afgelopen tijd heel snel gegaan."

Verbeteren
Doest fotografeert pas sinds zijn twintigste, mede uit onvrede over de foto's die hij in de bladen zag staan. "Ik ben op zoek gegaan naar mogelijkheden om mijn eigen werk te verbeteren en langzamerhand zie je dan een groei in je eigen werk. En natuur is een heel toegankelijk iets. Mijn ouders hebben me altijd de waarde van natuur en schoonheid proberen bij te brengen."

Natuur is overal, benadrukt Doest, al hangt het er maar net van af welke definitie je gebruikt. Wat dat betreft interpreteert hij het ruim. "Mijn definitie van natuur is alles wat leeft en dat zie je ook hier buiten. Wij zijn daar zelf ook onderdeel van. De nadruk van mijn werk ligt op dieren; kleine dieren die toegankelijk zijn en daarin je eigen identiteit laten zien." 

Eigen identiteit
Om tot foto's met een eigen identiteit te komen moet je alten zien dat je er 'bent', al mag dat niet betekenen dat je de omgeving op stelten zet. "Je moet je aanwezigheid tonen, maar wel enigszins onderdanig, want je bent te gast. Juist grote podia bereiken een doelgroep die normaal gesproken niet in aanraking komt met natuur. En het is belangrijk om juist aan die mensen de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur te laten zien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen