Hemmen11 nov '11 09:39Aangepast op 11 nov '11 11:22

Quote: stout neefje gaat in onderzoeksjournalistiek

Auteur: BNR Webredactie

"Quote is het stoute neefje binnen een familie. We doen af en toe dingen waar de familie zich voor schaamt." Het brutale neefje Quote blijft brutaal, maar gaat wel de "focus verleggen" onder de nieuwe hoofdredacteur: Mirjam van den Broeke.

Van den Broeke was vrijdagochtend te gast bij BNR's Paul van Liempt en sprak over de koers die zij met Quote wil gaan varen.

"Toen Quote groot werd onder leiding van Jort, kwam er een heel nieuwe elite op, de snelle jongens, de self made men, de nouveaux riches. Quote kon daar heel erg op meesurfen." Kelder noemde Quote "het orgasme van de jaren negentig".

Tijdgeest

Inmiddels zijn de tijden veranderd. Van den Broeke: "De mensen die toen in het zonnetje zijn gezet, zijn nu niet meer per se de helden van deze samenleving." Betekent dat dat het voor Quote nu een verkeerde tijd is? Van den Broeke: "Nee hoor, als je al je sensoren openhoudt voor de tijdgeest van nu kun je daar als zakenblad ontzettend veel aan hebben."

Dat wil de nieuwe hoofdredacteur bereiken door Quote meer gewicht te gaan geven. "Quote wil serieus genomen blijven worden in de zakenwereld, maar niet meer alleen over de snelle jongens berichten. (...) Door de berichtgeving meer gewicht te geven, kun je juist de status van bijtertje manifesteren."

Onderzoeksjournalistiek

In de praktijk betekent dat, dat Quote flink gaat inzetten op onderzoeksjournalistiek. Het blad is dan ook op zoek naar onderzoeksjournalisten. Is Martijn Koolhoven, die onlangs bij De Telegraaf moest vertrekken vanwege het verzinnen van een artikel, misschien een optie? Van den Broeke: "Hij heeft een enorm netwerk. Ik denk dat we best eens een kop koffie met hem kunnen gaan drinken om te kijken wat hij voor ons kan betekenen."

Establishmentlijst

Toch betekent dit niet, dat het karakter van het blad volledig zal veranderen. De 'Quote 500' zal niet verdwijnen, maar daarnaast denkt Van den Broeke aan een andere lijst. "We moeten een nieuw soort elite in kaart brengen, een establishmentlijst. Dat kan interessant zijn voor een jongere groep lezers: wie moet ik kennen als ik het wil gaan maken."

"Ik denk dat Quote af moet van het imago van poenblaadje. Quote zal altijd voor het kapitalisme zijn, maar succes heeft met meer factoren te maken dan met geld. Ik denk dat we dat wel iets meer mogen gaan benadrukken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen