Hemmen13 apr '12 10:33Aangepast op 13 apr '12 10:51

Bavaria positief over alcoholvrije biermarkt

Auteur: Anne-Greet Haars

Ondanks een lastige markt ziet bierbrouwer Bavaria volop kansen. Het bedrijf pompt veel geld en aandacht in de marketing. De bavaria-jurk is een bekende, maar ook de reclames lopen goed.

Vorig jaar was niet het beste jaar van Bavaria. De nettowinst daalde met vijf miljoen euro, al steeg de omzet wel. “Het verlies heeft vooral te maken met drie zaken: sterke stijging van grondstofprijzen, energielasten en investeringen voor de lange termijn die een afschrijflast geven”, legt Peer Swinkels (topman bij de familiebrouwerij) uit. “De daling was dus wel ingecalculeerd.”

“De investeringen zijn gedaan in een restyling van ons merk. Ook is er een nieuwe blik-lijn neergezet en er wordt veel geïnvesteerd in de kwaliteit van het bier.”

Voor die kwaliteit heeft Bavaria een ‘limonade-meng kamer’. "Het wordt daar ook onmiddellijk geproefd, dat drie keer per week gedaan door een professioneel panel.”

0.0% Lemon
Het product ‘Bavaria 0.0% Lemon’ is afgelopen maand in de markt gezet. “In het alcoholvrije bier zit minder alcohol dan in een banaan”, vertelt Swinkels trots.

“De alcoholvrije biermarkt is aan het groeien in Nederland. We zijn 1,5 jaar geleden begonnen met het product 0.0 Wit. Mensen waren daar erg enthousiast over, bij zowel mannen als vrouwen”, legt Swinkels uit.

Bavaria heeft veel onderzoek gedaan naar de doelgroep van de verschillende producten. “We zien dat het door heel veel lagen wordt gebruikt.”

Maar aan doelgroep-denken doet Swinkels niet. “We vinden het belangrijk dat we een product in de markt zetten wat we zelf goed vinden. Ik geloof er niet in dat een consument je moet gaan vertellen wat voor product er gemaakt moet worden.”

Export
Het grootste gedeelde (65 procent) van de productie is bestemd voor export naar ruim 120 landen. Swinkels wil de concurrentie niet in de kaart spelen en daarom niet zeggen op welke landen ze extra inzetten. “We geven nooit precies prijs in welke landen we investeren. Maar in algemeenheid kan er wel gezegd worden dat het noorden van de wereldbiermarkt daalt en het zuiden groeit."

Charlie Sheen
Gisteren is de nieuwe reclame van Bavaria met Hollywoodacteur Charlie Sheen online gegaan, en nu alweer een hit. Swinkels heeft marketing onder zijn hoede. “Het is een groot misverstand om te denken dat het gaat om het geld wat wordt geboden. Zo’n acteur moet ook aan zijn reputatie denken”, vertelt Swinkels over het aantrekken van Charlie Sheen.

Zie hier de reclame waar het over gaat:

Sheen staat bekend als iemand met een losbandige levensstijl. “Hij neemt zichzelf in de reclame op de hak en vindt dat leuk om te doen. Dat kan je met geld niet kopen”, aldus Swinkels.

Kosten
Swinkels wil niet kwijt hoeveel Bavaria aan Sheen heeft betaald voor deze reclame. “Het enige wat ik er over kan zeggen dat dit soort sterren het niet moet hebben van deze reclames. Ze verdienen enorm veel geld aan andere zaken, het speelt dus pas in de derde of vierde plaats een rol.”

Bavaria valt op met de commercials: de voorgangers van Charlie Sheen waren playboybaas Hugh Hefner en de voor een Oscargenomineerde Mickey Rourke. Alle commercials zien er gelikt uit. “Het kost veel geld, maar je kan een enorm online bereik halen. Het gaat niet om miljoenen, maar om tonnen.” Als laatste voegt Swinkels er nog aan toe dat het de investering absoluut waard is.

EK
Bij het WK stuntte u met de ‘Bavaria-babes’. “We hadden nooit verwacht dat het wereldwijd zo groot nieuws zou worden, dus we waren blij met het resultaat.”

Voor het EK staat ook iets in de steigers, maar daar wil Swinkels nog niks over kwijt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen