Hemmen22 okt '12 12:10

Een neus voor bijzondere schoenen

Auteur: Thijs Baas

Mooie, sexy vrouwen die van mooie dingen houden. Die heeft schoenenontwerper Jan Jansen in eerste instantie in voor ogen bij het ontwerpen van schoenen.

Toch is de belangrijkste eis dat je met hoge hakken moet kunnen lopen. Maar in feite wil Jan Jansen met zijn inmiddels onuitputtelijke schoenencollectie iedereen bedienen. "Er zijn mensen die uitsluitend op platte schoenen lopen en je hebt mensen die helemaal niet op platte schoenen kúnnen lopen."

Schoenen ontwerpen is en blijft een ambacht. "k werk niet op de computer. Ik heb honderden leesten van de jaren '60 tot en met '90. Ik neem een leest van de vorige collectie en maak van dat kleine vierkante neusje een iets bredere ronde neus. Als ik daar dan een ander neusje aan maak, kan ik dat gewoon doen zonder dat er iets aan de pasvorm verandert."

Plat of hak?
Een voorkeur heeft Jansen niet. Hij waardeert de functionaliteit van platte schoenen, maar het volgende moment gaat er weer niets boven de elegantie van hoge hakken."Er zijn mensen die uitsluitend op platte schoenen lopen en je hebt mensen die helemaal niet op platte schoenen kúnnen lopen. Vrouwen die op hoge hakken lopen hebben meestal mooie benen en willen hun voeten en benen laten zien."

De inspiratie komt Jansen vaak aanwaaien, hoewel een inspirerende omgeving wel degelijk kan helpen, zeker als hij samen met zijn vrouw Tonny op pad is. "We gaan één keer per jaar naar de beurs in Bologna. Dan gaan we een dagje eerder en dat is dan de vakantie. Dan kijken we 's avonds naar zee en dan maken we de collectie. We zitten dan in een hotel aan zee. We hebben allebei een tafel: ik met mijn tekeningen en Tonny met haar materialen en kleuren."

Vrouwelijke touch
Die samenwerking is in de loop der jaren gegroeid. "Ik doe het ontwerp, maar Tonny heeft de vrouwelijke touch. Ze heeft veertig jaar in de winkel gestaan, kent de klant en weet wat er verkocht wordt. "Intuïtief komt alles op zijn pootjes terecht. Ik lees geen marketingrapporten. Ik volg geen trends.

Schoenen zijn een industrieel product, maar de artistieke prestatie is vanwege de beperking misschien wel groter dan die van een 'gewone' kunstenaar, meent Jansen. Maar helemaal tevreden is hij nooit, zijn allermooiste ontwerp moet nog komen. Dat geeft hij ook mee aan zijn leerlingen. "Ik maak graag complimenten. Je kunt iemand de grond inboren door iemand de grond in te boren of door hem een groot compliment te geven. Het werkt allebei en ik maak ze ook allebei."

Yesterday van de Beatles
Maar de échte pronkstukken zijn niet te plannen. "De zweefhak was een droom. Ik dacht dat 'ie al was gemaakt, maar dat bleek niet zo te zijn. Dat is een bekend fenomeen: "Paul McCartney had het ook toen hij Yesterday schreef."

Gerelateerde artikelen