Hemmen16 nov '11 09:39Aangepast op 16 nov '11 13:21

Interview | Betrokkenheid tot in het graf

Auteur: Thijs Baas

Sam Klepper ligt er begraven, maar ook mensen van wie niemand de identiteit kent. De familie Degenkamp beheert al drie generaties lang begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam.

Het is een echt familiebedrijf waar inmiddels net de derde generatie het roer heeft overgenomen. Maar met het beheer van begraafplaats Sint Barbara werkt de familie Degenkamp wel in een ongewone sector. Paul van Liempt praatte met vader Johan en dochter Jacqueline Degenkamp.

Vastgeroest
Nederland is nogal vastgeroest in bepaalde uitingen van begraven: in Groningen en Friesland heb je de staande hardstenen zerken, terwijl in de grote steden de luxegraven overheersen.

Welvaartsniveau
Bovendien is de materiaalkeuze van de graven een goede indicator van het welvaartsniveau. Sinds 1970 was er veel meer graniet in plaats van blauw hardsteen. Het is de vraag of de huidige recessie ook zo zijn uitwerking gaat hebben op de materiaalkeuze.

Bovengronds begraven mag ook in Nederland, en op Sint Barbara zijn ook twee graven die "gelijk met het maaiveld" liggen. Speciale verzoeken van speciale 'klanten', die de Degenkampjes graag honoreren...


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen