Hemmen16 jul '12 11:16Aangepast op 16 jul '12 16:48

Zuidweg: af van Zakenvrouw van het Jaar

Auteur: Karin Backx

De titel Zakenvrouw van het Jaar kan afgeschaft worden en vervangen worden door Ondernemer van het Jaar. Dat vindt de zakenvrouw van dit jaar, Jacqueline Zuidweg.

Ook het glazon plafond mag weg van haar. Vrouwen komen er vanzelf wel. "Het is een kwestie van tijd", stelt Zuidweg. "Ik ga ervan uit dat de generatie van mijn dochters het al veel makkelijker gaan krijgen. Het is een heel geleidelijk proces. Wat je wel kun stimuleren door die titel van de prijs te vervangen."

Zuidweg ziet een vrouwenquotum niet zitten. "Ik zou het zelf niet willen accepteren, als ik die baan krijg op basis van sekse. Ik wil die baan krijgen op basis van mijn kwaliteiten", zegt ze resoluut.

Vaste levenspatronen
"Het zijn vooral de vrouwen die het elkaar moeilijk maken", geeft ze aan. "Ze blijven vastzitten in vaste levenspatronen. Vrouwen die elkaar dan vragen stellen: 'hoe kan het dat jij sport, een zaak hebt en de kinderen naar school brengt?' Ik vind het wonderlijk dat ze het niet begrijpen. Als je iets wil, moet je het gewoon doen."

Ook in de Tweede Kamer ziet Zuidweg graag meer vrouwen. "Meer betalen lijkt me niet de oplossing om dat te stimuleren. Je doet iets omdat je het leuk vindt en niet om je zakken te vullen."

Boegbeelden
Je moet volgens Zuidweg wel boegbeelden hebben. "Annemarie van Gaal is voor mij echt een boegbeeld." Ze ziet Van Gaal ook wel als minister voor MKB voor zich. Die post is er nu niet, maar die zou er volgens de Zakenvrouw van het Jaar wel moeten komen.

"Het MKB is echt de motor van de economie. Zo'n minister zou het MKB moeten stimuleren. Alle aandacht gaat naar het grootbedrijf. Als we al die aandacht nu aan het kleinbedrijf zouden schenken, zou het rendement veel groter zijn", stelt Zuidweg.

MKB-minister
"Van Gaal is iemand die op de goede manier op de barricade gaat en ze heeft het zelf ook allemaal meegemaakt. Ze is door ervaring wijs geworden. Heel rechtvaardig, goed in balans en daarnaast spreekt ze ook normaal Nederlands. Dat maakt haar geschikt als minister."

Zuidweg is zelf groot geworden met haar bedrijf Zuidweg & Partners, een schuldsaneringsbedrijf speciaal voor ondernemers. De gemiddelde schuld van een ondernemer die bij haar aanklopt is 120.000 euro, vertelt ze.

5 voor 12
"We kijken of ze los van de schulden een levensvatbaar bedrijf  hebben en zo niet, dan helpen we ze zo snel mogelijk het bedrijf te beëindigen en de schulden af te lossen met een betaalde baan. Zestig procent kan nog doorstarten als het 5 voor 12 is. Dat is ook goed voor BV Nederland."

Om grote schulden te voorkomen moet je volgens Zuidweg het vooral tijdig delen met je omgeving, als je in de problemen komt. "Het veroordelen zit in ons Nederlands denken en doen. Een ondernemer schaamt zich enorm, een gevoel van falen."

Vlieguren
"Je moet juist ergens moed vandaan krijgen om weer door te gaan. Eigenlijk zouden ondernemers ook een herexamen moeten kunnen doen. In leerboekjes staan alleen succesvolle verhalen, maar je wordt het meest succesvol als je kunt leren van je fouten. Je moet vlieguren maken als je net begint. Doorstarters zijn vaak de beste ondernemers en daar mogen we trots op zijn."

Eind februari komt Zuidweg met haar eigen boek over ondernemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen