Hemmen12 dec '11 10:41

Chinese overnamegolf in Nederland valt mee

Auteur: Harmen Simon Teunis

Chinesen nemen het Nederlands bedrijfsleven nog niet massaal over. Over een jaar of vijf zal het aantal zeker toenemen, maar echt schokkende cijfers zullen het niet zijn.

Dat voorspelt Maarten Wolleswinkel, president van M&A International, 's werelds grootste alliantie van onafhankelijke adviseurs op het gebied van overnames en fusies. De afgelopen jaren begeleidde hij vooral buitenlandse kopers van Nederlandse bedrijven.

De uitspraak van doemdenkers dat Chinesen het Nederlandse bedrijfsleven overnemen, bestrijdt Wolleswinkel. "Dat is helaas nog niet het geval. We hebben een China-desk met eigen mensen in Hongkong. De toeloop is nog niet zo groot als we gehoopt hadden."

Sterker nog, op dit moment doet Europa per saldo meer overnames in China als omgekeerd, zegt Wolleswinkel. "Het is alleen veel opvallender als een Chinees bedrijf een overname doet. Je hebt er dit jaar twee gezien. Hydroliekmaker Hyva werd gekocht door het Hongkongse Unitas en een schuifdakenmaker in Alphen aan den Rijn werd ook door een Chinees bedrijf gekocht. Dat waren op zich logische overnames omdat de meeste groei van die bedrijven in China zit."

Up the valuechain
Toch verwacht Wolleswinkel dat China verder zal gaan in Nederland. "Wij zijn voor een aantal Chineze bedrijven actief aan de koopzijde. Wij zien dat ze steeds verder 'up the valuechain' gaan en dus distributie kopen en meer bedrijven kopen die in de eindmarkt zitten."

Geen schokkende cijfers
China zal dus wel een vastere voet gaan krijgen op Nederlandse bodem maar het aantal zal volgens Wolleswinkel niet schokkend zijn. "Tot nu toe zijn het in de Benelux zo’n tien tot vijftien transacties per jaar. We hebben het niet over hele grote aantallen want er zijn 400 tot 500 transacties per jaar in Nederland alleen al."

Gerelateerde artikelen