Hemmen24 dec '12 11:09

Erik van Muiswinkel met 'Het Eerlijke Verhaal' over 2012

Auteur: Anne-Greet Haars

Het Eerlijke Verhaal: PvdA-politicus Diederik Samsom slingerde die drie woorden de wereld in. En nu is het de titel en het overkoepelende thema van de oudejaarsconference van Erik van Muiswinkel.

Erik van Muiswinkel. ANP Kippa
Erik van Muiswinkel. ANP Kippa

Eind augustus kwamen er vier à vijf schrijvers bij elkaar om de oudejaarsconference te gaan schrijven. Al snel bleek dat dat wat aan de vroege kant was, aangezien de verkiezingen nog moesten komen. "De hele waterval moest nog op gang komen, daarom hebben we de koppen in oktober opnieuw bij elkaar gestoken", vertelt Van Muiswinkel maandagochtend op BNR.

In totaal staat Van Muiswinkel met vijf anderen op het podium. Een conference - zonder nieuwe typetjes - met als thema 'Het Eerlijke Verhaal'. "Er zijn een aantal kreten in zo’n jaar, maar als je je oudejaarsconference een bangalijst gaat noemen dat wordt het een stuk minder aantrekkelijk", vertelt de cabaretier. "Het eerlijke verhaal kan je best abstract nemen. Het is handig om van veel onderwerpen die langskomen in zo’n jaar te zeggen: wat is nou het eerlijke verhaal er achter?”

EK
Het afgelopen jaar was een sportjaar met hoogte- en dieptepunten, maar vooral de dieptepunten komen terug in de conference. Zo komt het teleurstellende EK ook aan bod. “We konden niet geloven dat we daar gingen verliezen. Dat hebben we tot de laatste seconde tegen Portugal volgehouden. Dat zegt wel iets over het gevoel in het land dat we vinden dat we recht hebben op dat soort overwinningen", legt Van Muiswinkel uit.

“Je kan beginnen over de poppetjes, zoals Van Bommel en Van Marwijk. Maar aan het eind van het jaar probeer je iets te zeggen over de getroebleerde relatie die wij als land hebben met zo’n elftal. De krankzinnige verwachten die er zijn en de onvoorstelbare gedetailleerdheid waarmee iedereen gaat proberen uit te pluizen waar het ‘m in zit. We hebben een obsessie met dat team.”

Politieke momenten
Maar 2012 was veel meer dan sport: het was ook een politieke rollercoaster. Van Muiswinkel vindt dat er in het afgelopen jaar niet één bepalend politiek moment is geweest. “Er waren er wel vier of vijf. Maar als je het bekijkt vanuit het oudejaarsconferencestandpunt dan is de zorgpremie-opstand een duidelijk moment: een premier die sorry moet zeggen en zijn maatregel intrekt. Dat is nog nooit vertoond.”

Geschenken
In een jaar zijn er altijd personen en situaties die een geschenk vormen voor een cabaretier, zoals het gedoe rondom de bultrug. “We zijn geneigd tot hysterie en dat is de afgelopen jaren al geconstateerd. De kalme nuchterheid van de Hollander is dan ver te zoeken.”

Verder zijn er heel wat mensen die hun borst nat kunnen maken, zoals Badr Hari, Tofik Dibi en Peter R. de Vries. "Iemand als Peter R. de Vries is een wonderlijke mengeling van oer-Nederlandse degelijkheid en vervolgens met zijn timing en twittergedrag een positie in de media inneemt. Dat is een geschenk voor een cabaretier. Mensen als Peter R. de Vries maken het leuk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen