Hemmen8 mrt '11 11:59

Kamelenurine als medicijn

Auteur: Thijs Baas

Een team van Saoedische onderzoekers van de King Abdulaziz University claimt de helende werking van kamelenurine op kanker te hebben aangetoond.

Hoofdredacteur Philip Dröge van de wetenschapssite Faqt.nl bespreekt de medicinale werking van kamelenurine. Het kan tumoren verkleinen of zelfs laten verdwijnen, zo menen onderzoekers van de Saoedische King Abdulaziz University. Het element pm701 zou verantwoordelijk zijn voor de gunstige werking. Als de claim van de onderzoekers terecht is, zou sprake zijn van een doorbraak. Aan het onderzoek is jarenlang gewerkt door vooraanstaande wetenschappers uit het Midden-Oosten.

Geloofwaardig onderzoek

Hoewel de wetenschap er doorgaans op een lager pitje staat dan in het Westen, twijfelt Dröge niet aan de geloofwaardigheid van het Saoedische onderzoek, dat serieus is beschreven in heel serieuze wetenschapsbladen. Toch zouden volgens Dröge ook westerse universiteiten middels dubbelblindproeven de werking van pm701 moeten onderzoeken. De onderzoekers hebben inmiddels patent aangevraagd in de VS.

Geestelijke goedkeuring

In Saoedi-Arabië moet een aantal geestelijken zich nog buigen over de vraag of het goedje haram of halal is. Criterium daarbij is of een middel puur is, en niet 'verontreinigd'. De meningen daarover lopen uiteen. Daarmee is de discussie verschoven van de werkzaamheid van het middel naar de wenselijkheid ervan.

Gerelateerde artikelen