Mindshift7 jan '16 14:53

Mindshift | De opkomst van de cyberboef – kan de politie het allemaal bijbenen?

Auteur: BNR Webredactie

Ze zijn jong. Ze zijn slim. En met hun iPhones vergroeid. De opkomst van de cybercrimineel is een feit. Met hun digitale technieken zijn ze slimmer dan ooit. De traditionele politie is met hun huidige methoden niet in staat om zich hiertegen te wapenen en heeft vaak het nakijken.

Door Richard van Hooijdonk

Het functioneren van de politiediensten lijkt over de afgelopen decennia weinig veranderd te zijn. De gevolgen van een jarenlang ongewijzigd beleid kunnen echter catastrofaal zijn.

De jonge, extreem slimme cyberboef gebruikt zijn mobiel als wapen
De cyberboef van vandaag is jong en slim. Hij gebruikt zijn ontraceerbare, prepaid mobiel voor allerlei criminele activiteiten. Hij kan jou tracken en in gebieden met open Wifi kan hij berichten onderscheppen of saboteren. Een cybercrimineel kan een mobiel hacken en je microfoon en camera inschakelen. Als de crimineel in zijn kraag gevat wordt kan hij de inhoud van zijn telefoon automatisch laten wissen, zodat eventueel bewijsmateriaal direct vernietigd wordt.

Drones en huishoudrobots –  handlangers van de moderne inbreker In de toekomst smokkelen inbrekers door een openstaand raam sensoren of mini-drones naar binnen die het huis van binnenuit kunnen verkennen en openen. Een geplande kraak wordt van tevoren in een virtuele reality omgeving geoefend en gehackte huishoudrobots zijn in de toekomst misschien wel  de ideale handlangers van de inbreker. Met drones die slechts 35 euro kosten worden in Engeland al wapens bij gevangenissen afgeleverd waarmee gevangenen kunnen ontsnappen.

De politie moet de toekomst serieus gaan nemen
De politie is al actief op het gebied van cybercrime  en cyberteams doen goed werk. Zo heeft de Nederlandse recherche onlangs een kinderporno ring opgerold die ze in het Deep Web hebben opgespoord. De cyberboef wordt in de toekomst nog slimmer. Tijd om deze vorm van criminaliteit nog serieuzer te nemen.  Voor elke criminele cel die uitgeschakeld wordt komen er weer 5 of 6 nieuwe in de plaats en de opsporingsmethoden van de politie staan helaas nog steeds in de kinderschoenen.

Tijd voor beleid, besluiten en actie
Er zijn eindeloos veel technologische innovaties beschikbaar zoals sensortechnologie, gezichtsherkenningssoftware, predictive policing, robotica, virtual reality en bodycams. Deze technologieën kunnen het criminelen een stuk lastiger maken. Wel moeten we ons afvragen of de adaptiegraad van de huidige politie en defensie organisaties hoog genoeg is om de snelle technologische ontwikkelingen te kunnen bijbenen. Lopen de politiediensten misschien achter de technologische feiten aan? En is dat dan te wijten aan de huidige wetgeving of aan het Openbaar Ministerie? Een ding is zeker: meer ‘tech-savvy’ teams zijn nodig. Prioriteiten moeten veranderen. 

Tot de volgende mindshift.

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher & futurist

Gerelateerde artikelen