Mindshift8 jun '16 13:16Aangepast op 24 jun '16 15:19

Mindshift | Vastgoed van de toekomst gaat niet alleen meer over stenen

Auteur: BNR Webredactie

Deze week staat in het teken van de vastgoedbeurs PROVADA waar meer dan 10.000 bezoekers deelnamen aan debatten, lezingen en andere vastgoed gerelateerde bijeenkomsten.

Foto: ANP
Foto: ANP

 De toekomst van vastgoed gaat niet meer alleen over stenen en cement. Richard van Hooijdonk, futurist en trend watcher, sprak deze week met ons over drone technologie in de bouw, de slimme stad en 4D-geprinte gebouwen die zichzelf assembleren.

Dronetechnologie in de bouw maakt bouwprojecten winstgevender
De bouw heeft recent een ware metamorfose ondergaan. Drone technologie maakt bouwprojecten winstgevender en helpt vastgoedbedrijven meer inkomsten te genereren door het verlagen van productie- en arbeidskosten. Drones uitgerust met camera’s kunnen ingezet worden voor luchtsurveillance zodat de voortgang op de bouw gemonitord kan worden. Hiermee kunnen accurate berekeningen gemaakt worden van het aantal uren dat besteed wordt aan bepaalde werkzaamheden. Zo kan er geidentificeerd worden waar constructie achterloopt op schema, en welke werknemers of teams verantwoordelijk zijn voor de vertraging.  Met dronetechnologie kunnen we elk aspect van de bouw, zoals communicatie en analyse, site monitoring, goederenvervoer en arbeidsproductiviteit innoveren. Bouwbedrijven en vastgoedbedrijven zullen in de toekomst meer vertrouwen moeten krijgen in dronetechnologie en zien dat deze sector er aanmerkelijk efficienter en rendabeler door kan worden.

4D-geprinte gebouwen die zichzelf in elkaar zetten
In de slimme stad van de toekomst kunnen we met 4D-printtechnologie bouwstructuren maken die niet alleen lichter in gewicht en veerkrachtiger zijn dan onze traditionele gebouwen maar die zich ook aan veranderingen in hun omgeving kunnen aanpassen. In de niet al te verre toekomst printen we volledige gebouwen die op de plaats van bestemming arriveren in een plat pakket en zichzelf vervolgens in elkaar zetten. Zodra de materialen – nanocomposieten (slimme, gel-achtige materialen) - blootgesteld worden aan externe factoren zoals warmte, licht of water, verandert de struktuur en nemen ze de uiteindelijke, voorgeprogrammeerde vorm aan. De code waarmee het materiaal geprogrammeerd is bepaalt de hoeken en de richting waarin het samengestelde materiaal kan groeien, draaien, krimpen of buigen.

In de slimme stad komt alles bij elkaar
In de slimme stad van de toekomst komt alles bij elkaar. Daar wordt alles – van de bouw tot het management van gebouwen, het verkeer en het energieverbruik – gemonitord en gereguleerd. Vastgoedondernemers gaan met drones werken, metselaars gaan met slim cement aan de slag, slimme gebouwen krijgen panelen die smog eten, verlichting gaat alleen aan wanneer er mensen in de buurt zijn. Slimme steden maken gebruik van innovatieve planningstechnieken, infrastructuur en vormgeving om levende stedelijke organismen te creeren en de gebouwen daarbinnen zijn milieuvriendelijk en duurzaam. Nu is het aan de huidige overheden en gemeenten om deze innovaties tijdig op te pakken en ermee aan de slag te gaan.

Tot de volgende Mindshift. 

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher & futurist

Gerelateerde artikelen