Mindshift17 jun '16 15:12Aangepast op 24 jun '16 15:18

Mindshift | Virtual reality – meest toonaangevende trend van dit moment

Auteur: BNR Webredactie

Een van de meest toonaangevende trends van dit moment is virtual reality technologie.

Foto: ANP
Foto: ANP

VR wordt ook steeds vaker in het bedrijfsleven en in de gezondheidszorg toegepast. We spraken deze week met trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk over virtual reality en de diverse toepassingen naast films en games.

Ook al worden artificial reality en virtual reality vaak in één adem genoemd en worden ze ook veel in combinatie met elkaar gebruikt, zijn het toch twee hele verschillende technologieën. Met virtual reality creëer je een wereld die niet bestaat – je kunt met een VR headset op bijvoorbeeld door een prachtig sprookjesbos lopen of een mooi gebouw bezoeken dat niet bestaat. Met artificial reality voeg je iets toe aan de bestaande wereld. Met AR functionaliteit kun je door middel van een headset of een app als het ware een laagje informatie projecteren op voorwerpen of gebouwen of mensen. Een leuk voorbeeld is de Albert Heijn-actie van dit moment. Met deze actie kunnen kinderen dino-plaatjes sparen, die in een boekje plakken en met een speciale augmented reality app kun je de dino’s vervolgens tot leven laten komen.

Virtual reality in de gezondheidszorg
Met name in de diagnostiek en de chirurgie komen we virtual reality ook al tegen. Met echo’s en scans kunnen we 3D-modellen maken en een virtuele wereld creëren waarin artsen door het lichaam van een patiënt kunnen lopen en het letterlijk van alle kanten kunnen bekijken om aandoeningen op te sporen en diagnoses te stellen. Ingewikkelde behandelingen of operaties kunnen ook geoefend worden met virtual reality technologie. Tevens kunnen patiënten die motorische functies kwijtgeraakt zijn na een beroerte met virtuele revalidatieprogramma's en realtime feedback hun oefeningen doen.

Virtual reality als bewijsmateriaal in strafzaken
Ook de rechtsspaak kan met virtual reality aanzienlijk verbeterd worden. Een virtueel bezoek aan een crime scene kan voor de rechtbankjury zeer waardevol zijn. Researchers aan de universiteit van Zürich deden onlangs verslag van de rol die virtual reality kan spelen in de reconstructie van misdaden. Met de toepassing van virtual reality hoeven er minder verhoren plaats te vinden en wordt strafrecht in het algemeen toegankelijker.

Spreekangst overwinnen
Voor diegenen die het moeilijk vinden om in het openbaar te spreken is er de VirtualSpeech app waarmee je je spreekangst in een virtual reality omgeving kunt overwinnen. Je doet dit door met je VR headset voor een virtueel publiek te staan en zogenaamde worst case scenario’s te oefenen. Zo kun je bijvoorbeeld een publiek hebben dat “boe!” roept of een speech voor de bruiloft van je beste vriend oefenen. De app biedt verschillende visualisatietechnieken en geeft je meer zelfvertrouwen om in het openbaar te spreken.

In de uitzending van volgende week bespreken we nog een aantal andere interessante virtual reality-toepassingen.

Tot de volgende Mindshift. 

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher & futurist


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen