Mindshift6 jul '16 16:15Aangepast op 4 aug '16 11:24

6 juli | Onze portemonnee hebben we binnenkort niet meer nodig

Auteur: BNR Webredactie

Met het tempo waarop het Internet of Things zich ontwikkelt hebben we binnenkort geen portemonnee meer nodig. Er komen nieuwe systemen waarmee we kunnen betalen zonder dat we er nog een bank - of cash of cards - bij nodig hebben.

6 juli | Onze portemonnee hebben we binnenkort niet meer nodig
6 juli | Onze portemonnee hebben we binnenkort niet meer nodig

We betalen gewoon via onze social media profielen of we maken geld over met onze vingerafdruk. Overal wordt betalingsfunctionaliteit ingebouwd – denk aan een ring of een sleutelhanger waarmee we voor onze boodschappen betalen. We hebben het vandaag met  Richard van Hooijdonk.

 

'Ik betaal met Google'
De portemonnee is binnenkort verleden tijd. Geld wordt onzichtbaar omdat het digitaal wordt. Google is bezig met een aantal pilots waarin klanten kunnen betalen door 'Ik betaal met Google' te zeggen wanneer ze met hun nieuwe aanwinst bij de kassa staan. De kassa maakt vervolgens via Bluetooth of Wifi verbinding met de telefoon van de klant en vervolgens wordt de transactie voltooid. Google is ook aan het experimenteren met camera’s die een klant in een winkel herkennen. Als de klant dan wederom zegt “Ik betaal met Google” wordt de betaling afgerond.

Social commerce:  betalen met Twitter, Messenger en WeChat
Betalen via social media wordt steeds populairder. Twitter heeft de ‘buy now’ knop en via Facebook Messenger kun je ook al geld overmaken naar andere gebruikers. In China hebben ze de razendpopulaire WeChat – een combinatie van Whatsapp, Facebook en PayPal – met elke maand maar liefst 450 miljoen gebruikers. Met WeChat kun je de tijdlijnen van je sociale netwerken bijhouden, tekstberichten sturen en games spelen en met WeChat Pay kunnen gebruikers elkaar niet alleen geld sturen maar ze kunnen er ook producten mee kopen. Om je een idee te geven van de ontwikkelingen: het AliPay betaalsysteem van Alibaba dat wereldwijd 500 miljoen gebruikers kent, wordt nu al ‘bedreigd’ door de populariteit van WeChat Pay.

Betalen met je Ringly, FitBit of Smart Dust
Ook onze wearables krijgen betaalfunctionaliteit. Met je FitBit betaal je straks bij de drogist voor je deodorant en Apple Pay gebruik je om al rijdend door de drive-through bij MacDonalds voor je hamburger en friet te betalen. Mastercard is bezig met het juweliersbedrijf Ringly om betaalfunctionaliteit in ringen te integreren. Upload je bankcard gegevens naar een app en zodra je klaar bent om te betalen, tik je met je ring op een slimme terminal. Dan is er nog zoiets als Smart Dust. Denk aan hele kleine sensoren in hele kleine deeltjes stof die in de lucht om je heen dwarrelen. De technologie in deze deeltjes is in staat om bijvoorbeeld temperatuur, vochtigheidsgraad, beweging, hersengolven en nog veel meer waar te nemen en te monitoren. Je kunt je voorstellen dat we ook in Smart Dust betaalfunctionaliteit kunnen verwerken, al is dit nog wel behoorlijk ver in de toekomst.

Op vakantie in Japan? Dan kun je met je vinger betalen
In Japan worden al sinds 2007 van elke buitenlander vingerafdrukken gemaakt – dat doen ze ook al jaren in de VS. In de eerste instantie werden deze maatregelen ingezet voor anti-terreurdoeleinden maar de Japanse overheid ziet ook praktische toepassingen met betrekking tot bijvoorbeeld betaalmogelijkheden. Je kunt er nu als toerist dan ook voor kiezen om je vingerafdruk op zo’n manier aan je identiteit te koppelen dat je er ook mee kunt betalen. Zo heb je alleen nog je vinger nodig om te kunnen afrekenen. Geen gedoe meer met vreemd geld in je portemonnee en gehannes met wisselkoersen is ook verleden tijd. Makkelijker kan het toch niet?

Met Blockchain hebben we binnenkort geen banken meer nodig
Blockchain is een soort wereldwijd digitaal grootboek waarin je financiële transacties veilig kunt vastleggen. Geavanceerde cryptografie maakt Blockchain hackbestendig en ook gegevens van transacties kunnen achteraf niet meer gewijzigd worden. Bovendien heeft de blockchain geen centraal gezag. Blocks als bitcoins (een van de grootste ‘blocks’ met transactiegegevens in de blockchain) worden beheerd door zogenaamde bitcoin-mijnwerkers. Partijen als Facebook, Google en Apple krijgen in 2020 of 2025 wellicht een bankvergunning en vervolgens kunnen zij ook gebruik gaan maken van blockchain om hun financiële transacties te realiseren. Het ziet ernaar uit dat we binnenkort dan ook helemaal geen banken meer nodig hebben.

Door de razendsnelle ontwikkelingen van nieuwe, revolutionaire betaalmethoden hebben we de cash of zelfs onze bankpas of credit card in onze portemonnee binnenkort niet meer nodig.  Gek genoeg lijkt het alsof geld steeds onzichtbaarder wordt terwijl het eigenlijk overal is en steeds verder met ons dagelijks leven verweven raakt.

Tot de volgende Mindshift. 

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher & futurist


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen