Mindshift31 aug '16 00:58Aangepast op 7 nov '16 12:19

31 augustus | Een wereld vol algoritmes

Auteur: BNR Webredactie

Algoritmes nemen de wereld over. Taken die we voorheen door mensen lieten uitvoeren worden nu uitgevoerd door ‘slimme stappenplannen’. Een wereld vol algoritmes - deze week in Mindshift - met Richard van Hooijdonk, trendwatcher en futurist.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wat is een algoritme nou precies?

Een algoritme is eigenlijk gewoon een soort stappenplan, een aantal instructies die in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd. We hebben toegang tot heel veel soorten bronnen. Denk aan Google Maps, onze wearables, videobeelden van terroristen op straat, de lengte van de file op de A2. Deze informatie, big data, komt allemaal uit digitale systemen en daarmee kunnen algoritmes berekeningen maken en voorspellingen doen.

Algoritmes van Spotify geven Jay-Z concertadvies

Een mooi voorbeeld is het algoritme van Spotify. Toen het management van hiphop artiest Jay-Z een keuze moest maken over een concert in Zweden, werd Spotify benaderd. Uit algoritmische analyses bleek dat er vooral in Göteborg grote aantallen Jay-Z fans zijn. Met deze informatie werd het dus duidelijk dat een concert plannen in Göteborg een goede zet zou zijn. Als je dit met een menselijk brein moet berekenen is dat bijna onmogelijk.

Algoritmes in de zorg

Supercomputer Watson leert van wetenschappelijke literatuur, biomedische tijdschriften en patiëntgegevens en kan probleemgebieden op een röntgenfoto identificeren. Normaalgesproken kan het jaren duren om een correcte diagnose te stellen, maar met de medische kennis van Watson en slimme algoritmes kan dit veel sneller. IBM’s Watson heeft onlangs het leven van een 60-jarige vrouw uit Tokyo gered. Zij werd al enige tijd voor kanker behandeld maar de behandelingen werkten niet. Slimme algoritmen ontdekten vervolgens een zeldzame vorm van leukemie die de artsen over het hoofd hadden gezien. De ziekte zou op de conventionele manier waarschijnlijk nooit ontdekt zijn.

ShotSpotter luistert naar pistoolschoten

De ShotSpotter is een microfoonsysteem dat in verbinding staat met het Internet. Deze microfoon wordt op verschillende plaatsen in een stad opgehangen. Met behulp van het apparaat en slimme algoritmes worden pistoolschoten en explosies waargenomen en geanalyseerd. Ook de exacte locatie kan met algoritmes berekend worden. De informatie wordt vervolgens binnen 45 seconden naar de desbetreffende autoriteiten verzonden. De technologie wordt momenteel gebruikt in een groot aantal Amerikaanse steden waar veel vuurwapengeweld plaatsvindt. Als gevolg is het aantal schietpartijen al drastisch afgenomen.

Qantified workplace

De term quantified workplace, of: de gekwantificeerde werkplek, staat voor de ‘verbetering van de productiviteit van een werknemer in de werkomgeving’. Met behulp van een slim algoritme krijgt een bedrijf inzicht in het welzijn van zijn werknemers. Er wordt gemeten wanneer mensen beginnen met werken, wanneer ze naar huis gaan, wat ze in de tussentijd doen en hoe het gesteld is met hun gezondheid. Deze informatie kan dan naar een coach of bedrijfspsycholoog gestuurd worden, die vervolgens aan de bel trekt wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een verhoogd stressniveau. Het uiteindelijke doel van deze algoritmes is om ervoor te zorgen dat werknemers zo effectief en zo productief mogelijk zijn.

Het BNR algoritme

Met een BNR algoritme kunnen we ook dingen berekenen, vergelijken, voorspellen en verklaren. Stel dat het aantal luisteraars ineens afneemt met 20%. Dan wil je weten hoe je dat snel kunt verbeteren. Het BNR algoritme controleert dan of er een bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden die eventueel van invloed was. Dan worden er factoren meegenomen zoals welke reportages in het verleden korter waren dan tien minuten, welke de laatste twee weken door Roelof van Hemmen zijn uitgezonden en welke hebben geleid tot een toename van luisteraars. Dan is de uitslag natuurlijk: Mindshift.

Kwantumcomputers

Algoritmes zijn nog volop in ontwikkeling en als we willen dat ze straks miljoenen instructies tegelijk uitvoeren hebben we veel meer intelligentie nodig. Kwantumcomputers zijn bijvoorbeeld 5 miljoen keer sneller dan onze desktops en laptops. De computers van NASA en Google zijn maar liefst 100 miljoen keer sneller. Dit soort intelligentie zit in de toekomst in je FitBit of zelfs onder je huid. We zijn er nog lang niet maar het word allemaal zeer interessant.

Tot de volgende Mindshift.


 

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher & futurist


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen