Mindshift5 sep '16 12:27Aangepast op 7 nov '16 12:48

5 september | Pokémon GO en de grenzeloze mogelijkheden van augmented reality

Auteur: BNR Webredactie

De mogelijkheden van augmented reality zijn grenzeloos en Pokémon GO heeft in een paar weken tijd gezorgd voor een massale doorbraak van deze technologie. Hierover praten we deze week in onze innovatierubriek, Mindshift, met futurist en trendwatcher, Richard van Hooijdonk.

Foto: ANP
Foto: ANP

Augmented reality is meer dan een trend
Met augmented reality-technologie kunnen voorwerpen, situaties en mensen die we via onze smartphones of AR headsets waarnemen, verrijken met computer-gegenereerde, contextgevoelige informatie. Het concept van augmented reality is door de Pokémon GO rage voor heel veel mensen ineens duidelijk geworden. Toen Pokémon GO in de app stores beschikbaar was, werd het een wereldwijd fenomeen en op de beurs verdubbelde het Nintendo aandeel direct in waarde. Volgens Forbes telt de augmented reality game meer dagelijkse gebruikers dan Twitter. Pokémon GO heeft de wereld volledig veranderd en augmented reality in de schijnwerpers gezet.

De gevaren van Pokémon GO
Onder de Pokémon GO liefhebbers bevinden zich ook ouders die het waarderen dat hun kinderen weer naar buiten gaan en lichaamsbeweging krijgen. Bij ontmoetingsplekken zoals Pokéstops en forums leren spelers ook allerlei nieuwe mensen kennen dus het spel is ook goed voor de sociale contacten. Wel zien we inmiddels ook de schaduwkanten van het spel. Hackers kunnen bijvoorbeeld toegang krijgen tot de GPS functionaliteit waardoor criminelen zoals pedofielen en overvallers weten wanneer een speler zich bijvoorbeeld afzondert waardoor hij een makkelijke prooi wordt. In Engeland moest onlangs een aantal verdwaalde tieners uit een mijn gered worden, en ook hebben er al dodelijke ongevallen plaatsgevonden als gevolg van onoplettende Pokémon-jagers. Dan zijn er ook uitdagingen met betrekking tot de bescherming van privégegevens. Niantic, de maker van Pokémon GO, heeft namelijk toegang tot persoonlijke informatie van de gebruiker en mag deze gegevens verkopen aan of delen met derden. Dit wordt volgens het bedrijf gebruikt voor onderzoek en analyse.

Huidige en toekomstige toepassingen van augmented reality
Nu grote tech bedrijven fors investeren in augmented reality-technologie, zien we binnenkort steeds meer AR producten op de markt verschijnen. Het is in de chirurgie nu al mogelijk om tijdens een hersenoperatie belangrijke informatie zoals afbeeldingen van bloedvaten, MRI scans of CT scans op het hoofd van de patiënt te projecteren. Een automonteur kan met een AR headset en een digitale overlay een technisch probleem stap voor stap oplossen. Waar nodig kan hij ook extra foto- of videomateriaal opvragen. Er is ontzettend veel mogelijk met augmented reality en de voordelen voor alle takken van het bedrijfsleven worden steeds duidelijker.

Van AR devices naar AR implantaten en hyper-realiteit?
En de ontwikkelingen gaan in razend tempo door. In de toekomst gebruiken we geen augmented reality headsets meer maar krijgen we AR implantaten. Denk daarbij aan slimme ogen die contact maken met een database als we ergens meer over willen weten. Dan wordt er een ‘overlay’ in de hoek van ons oog geprojecteerd waarmee onze waarnemingen met informatie verrijkt worden.

We staan aan de rand van een tijdperk van ongekende, spectaculaire ontwikkelingen en mogelijkheden. Een soort van doos van Pandora. Via ontwikkelingen in de augmented reality en virtual reality technologie belanden we in de toekomst wellicht in een hyper-realiteit, een samensmelting van al deze technologieën. In deze wereld krijg je berichten en to-do-lijstjes in je gezichtsveld, ontvang je in de supermarkt persoonlijke reclameboodschappen en krijg je, zodra je in de trein stapt, virtuele reis-bonuspunten. Zijn we daar klaar voor?

Tot de volgende Mindshift.

 

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher & futurist


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen