Gezondheid23 jan '18 23:28Aangepast op 24 jan '18 14:19

Het is snert met de supermarktsoep!

Auteur: Jochem Timmerman

Niet om flauw te zijn, maar meer dan de helft van alle erwtensoepen in de supermarkten is veel te zout, blijkt uit een onderzoek dat de consumentenbond uitvoerde.

Het grootste deel van de erwtensoepen in de supermarkten bevat een zouthoeveelheid van twee gram per 250 milliliter. Terwijl een mens aan zes gram zout per dag al ruim voldoende heeft. Maar hoe kom je dan wel aan lekkere en gezonde erwtensoep? Verslaggever Harmen van der Veen ging langs bij chefkok Thijs Kwakkenbos van 'Soup en Zo' in Amsterdam.

Om ervoor te zorgen dat er niet teveel zout in uw soep belandt, is het zaak eerst zelf bouillon te trekken van varkens hamlappen. En dat kost tijd. Na ruim anderhalf koken uur is de bouillon op smaak en kunnen ook de groenten de soep in. Nog eens twee uur verder zijn ook de groenten gaar. Dan is de snert, nadat ook de rookworst enkele minuten in de soep meegekookt, klaar voor consumptie.

De bouillon en het toegevoegde vlees zorgen voor een 'natuurlijke' zoutsmaak, zegt Kwakkenbos. Naast de bouillon en het vlees voegt hij nog anderhalve eetlepel zout toe aan de soep. 'Op twintig liter soep komt dat ongeveer neer op een halve gram zout, per persoon, per kommetje.' Het resultaat is een stevige snert die aanzienlijk minder zout is dan de snert uit de supermarkt.

Dus wil je lekkere en gezonde snert, dan kost je dat minder zout, maar wel meer tijd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen