Sport6 jan '16 16:52

'Hagenezen zouden aandeel ADO moeten kunnen kopen'

Auteur: Robin Vinck

Nu de Chinese eigenaar van ADO Den Haag niet de beloofde 3,7 miljoen heeft overgemaakt, komt de club in financiële problemen. De oplossing volgens oud-eigenaar John van Ringelenstein: elke trouwe supporter een aandeel.

ANP
ANP

"Wat mij betreft heeft de club maar één toekomst", zegt van Ringelenstein. "Er zitten 15.000 Hagenaars op de tribune. Als die allemaal een aandeel hebben en met elkaar kunnen zeggen 'het is onze club', dan ben je niet meer overgeleverd aan één persoon uit China of één persoon uit Den Haag. Want dat is geen gezonde situatie."

Vorige maand nog beloofde de Chinese eigenaar Wang Hui nu echt het geld te storten, nadat hij eerder zijn beloftes al niet na kwam. In december meldde ADO nog dat de club uit de financiële problemen was na constructief overleg met Wang. Er zou een sluitende begroting zijn voor het lopende seizoen, maar de miljoenen van Wang maakten daar wel deel van uit.

Woorvoerder Ronald van de Geer zegt dat ADO het jammer vindt dat het geld er niet is. "Maar het was ook geen keiharde deadline, meer een verwachting. Er is bij ons wel lichte teleurstelling, maar er is geen sprake van paniekvoetbal."

In een interview met de New York Times heeft Wang gezegd dat het zijn voetbalclub is en dat hij er dus mee doet wat hij wil. Daar heeft hij gelijk in, zegt oud-eigenaar Van Ringelenstein: "Als het mijn auto is kan ik hem weggeven of ik kan hem laten staan op de oprit. Maar een club is wat mij betreft in de kern van de zaak publiek bezit en zou niet in handen moeten komen van één private eigenaar. Maar we hebben het zo ver laten komen, nu zitten we met de gebakken peren."

ADO Den Haag zoekt nu naar een oplossing. Want als het geld er niet is, moet ze haar eigen broek ophouden. Volgens Omroep West heeft algemeen directeur Jan Willem Wigt de sponsoren in een e-mail gevraagd om de club te blijven steunen, ook als er geen geld uit China komt.

Gerelateerde artikelen