Sport3 dec '15 09:41

Meer aanhoudingen in FIFA-schandaal

Auteur: BNR Webredactie

De Zwitserse politie heeft een aantal hoge officials van de wereldvoetbalbond FIFA gearresteerd in Zürich vanwege het aannemen van steekpenningen.

ANP/AFP
ANP/AFP

Volgens een verklaring van de Zwitserse justitie hebben de aangehouden officials geld aangenomen in ruil voor het vergeven van marketingrechten rond voetbalwedstrijden in Latijns Amerika en WK-kwalificatiewedstrijden. "Ze zijn gearresteerd en wachten op hun uitlevering'', meldt de Zwitserse justitie. De namen van de verdachten worden later op de dag bekendgemaakt.

Wie en hoeveel het zijn, is nog niet officieel bekendgemaakt, maar volgens The New York Times zou een van hen de Paraguayaan Juan Ángel Napout zijn, de voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol en lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. Ook noemt de krant de naam van de Hondurees Alfredo Hawit, de president van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalfederatie Concacaf.

Justitie VS
De aanhoudingen zijn verricht op verzoek van de Amerikaanse justitie, die zich heeft vastgebeten op de grootschalige corruptie binnen de FIFA.

 

Bij de Zwitserse justitie loopt eveneens een onderzoek, maar dan specifiek naar de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022.

De politie deed in de vroege ochtend een inval in een hotel in Zürich, de stad waar het hoofdkantoor van de FIFA is gevestigd. De FIFA zelf wil er niet al teveel over kwijt, maar bevestigt dat er een politie-inval is geweest. De bond zegt samen te zullen werken met de Amerikaanse justitie voor zover de Zwitserse wet dit toelaat.

Eerdere aanhoudingen
In mei van dit jaar werden al zeven officials van de FIFA van hun bed gelicht toen in Zürich het verkiezingscongres voor de voorzitter werd gehouden. Uiteindelijk zijn veertien voetbalbestuurders aangeklaagd voor omkoping en andere vormen van corruptie.

Het dagelijks bestuur van de mondiale bond vergadert deze dagen over de hervormingsplannen die door een speciale commissie zijn ingediend.

Gerelateerde artikelen