Sport8 nov '13 09:56Aangepast op 8 nov '13 15:10

Utrecht haalt Tour-start binnen

Auteur: BNR Webredactie

De Tour de France start in 2015 in Utrecht. De gemeente Utrecht voerde jarenlang campagne om het Grand Départ van het grootste wielerspektakel ter wereld binnen te halen.

Dit voorjaar reserveerde de stad al 5 miljoen euro voor de werving. Het bedrijfsleven heeft naar verluidt de resterende 5 miljoen bij elkaar gebracht.

Burgemeester Aleid Wolfsen was vorige maand nog bij de presentatie van het rittenschema van de Tour in 2014 voor een laatste lobby bij de tourdirectie. Hij voorspelt voor 2015 een "fantastisch feest".

Wolfsen
"We hebben een Giro-aankomst gehad in 2010 en we hebben gemerkt dat elke euro die je erin steekt, rendeert in veelvoud. In zo'n week komen 800.000 toto 1 miljoen bezoekers naar de stad. Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch spreekt van een periode vóór de Tour en een periode erná. Er komen toeristen nog tijden later naar Nederland om te kijken waar ooit de Tour gestart is. Dat is prachtig."

Een 'opt-out' voor het geval er toch een kink in de Tour-kabel komt heeft Wolfsen niet. Sinds 2008 zijn grote schandalen door de introductie van het medisch paspoort en where-abouts uitgebleven. "De Tour was popuairder dan ooit en we hebben geen enkel schandaal gehad de laatste jaren. We zijn nu echt in een heel feestelijke stemming. Als je kijkt naar de afgelopen jaren is de Tour altijd mooi en feestelijk georganiseerd, zonder gedoe. En dat zal in 2015 weer zeker het geval zijn. Het is koers in Utrecht!"

'Goed voor de stad'
"De start van de Tour de France in Utrecht is goed voor Nederland, goed voor stad en regio en goed voor de sport. Het geeft Utrecht de kans om voor een internationaal publiek de stad te laten zien'', zegt Wolfsen.

De burgemeester verwacht dat Utrecht geld gaat verdienen aan het evenement, zegt verslaggever Laurens Boven. "Hij verwacht dat alle hotels vol zullen zitten, dat er 800.000 tot 1 miljoen mensen naar de stad komen, dus wat hem betreft zit het businessmodel goed in elkaar en zal het de stad direct geld opleveren tijdens die week en natuurlijk heel veel in de pr."

Rotterdam
Utrecht was in 2010 al dichtbij het beoogde doel, maar in dat jaar kreeg Rotterdam de voorkeur. In 2010 was Utrecht wel aankomstplaats van de tweede etappe van de Giro d'Italia.

De tourstart in 2015 ziet de burgemeester als een bekroning voor alle inspanningen die het campagneteam heeft geleverd. "Gezamenlijk is een topprestatie neergezet. Het bedrijfsleven levert een grote financiële bijdrage. Dit is uniek te noemen, zeker in deze economische tijd. Ik ben daar enorm trots op."

Steun
Een grote meerderheid van de Utrechtse politiek heeft burgemeester Aleid Wolfsen altijd gesteund in zijn strijd om de start van de Tour de France naar Utrecht te halen. Wolfsen is daar bijna zijn hele burgemeestersperiode in Utrecht mee bezig geweest.

GroenLinks en de ChristenUnie staan wel achter de komst van Le Grand Départ, maar willen dat het de gemeente geen geld kost. De kosten zouden helemaal opgebracht moeten worden door het bedrijfsleven. Deze fracties vinden dat Utrecht de laatste jaren al genoeg geld heeft besteed aan "meer dan plaatselijke'' publiekevenementen. De 3 raadsleden van de SP zijn vanaf het begin tegen de lobby geweest.

Zesde Nederlandse startplaats
Utrecht wordt de zesde Nederlandse startplaats van de Tour de France. Amsterdam was in 1954 de eerste stad buiten Frankrijk waar de wielerronde begon. Daarna volgden Scheveningen in 1973, Leiden in 1978, Den Bosch in 1996 en Rotterdam in 2010.

Gerelateerde artikelen