Video-assistent: 'welkome aanvulling, maar puur een advies'
Binnen twee tot drie jaar hebben de scheidsrechters in de eredivisie een video-assistent, zo verwacht de KNVB. Gisteravond gaf de bond een presentatie in de Rotterdamse Kuip.
Het inzetten van een video-assistent, die de scheidsrechter aan de hand van beelden adviseert over (onterechte) doelpunten, rode kaarten en penaltysituaties, verkeert nu nog in de testfase. Tot nu toe werd bij tests 0,6 procent van de scheidsrechtersbeslissingen gecorrigeerd.
De videoscheidsrechter opereert vanuit een speciaal ingerichte bus, volgepakt met schermen. Scheidsrechter Pieter Vink leidt BNR-verslaggever Hugo Reitsma rond: "Op dit scherm zie ik de wedstrijd live zoals die ook gebeurt. Op het scherm daarnaast krijg ik hem 2 seconden verlaat te zien, zodat ik gelijk, op het moment dat ik iets terug wil zien, niets hoef te vragen en gelijk kan kijken wat er aan de hand is. Als ik dan nog onduidelijkheden heb, kan ik aan de man die naast me zit, de regisseur, vragen: ik wil een situatie terugzien."
Advies
Daarbij kan de videoscheidsrechter situaties nader bekijken vanuit allerlei cameraposities en inzoomen als dat nodig is. Ondanks al deze snufjes blijft de beoordeling subjectief, erkent Vink. "Dat is ook iets wat we moeten gaan testen."
Een "welkome aanvulling", vindt Vink, al is het werk achter een batterij schermen een stuk minder charmant dan het scheidsrechterswerk op de plek waar het werkelijk gebeurt. "Dat is toch je passie en je beroep. Scheidsrechter op het veld is het mooiste wat er is."
Een pluspuntje heeft het videowerk ook: geen geklaag aan je hoofd van ontevreden spelers. "Het gezeur in het veld dat je nog wel eens hebt, daar heb ik hier geen last van."