Sport7 mrt '13 19:15Aangepast op 7 mrt '13 22:56

Rol Rabotop in zaak Rasmussen 'ronduit walgelijk'

Auteur: Thijs Baas

Dat Rabo-topman Piet Moerland zegt dat hij zich bekocht, misleid en bedrogen voelt is ronduit walgelijk. Dat zegt journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld in BNR Petra Grijzen.

De bank is er volgens Zonneveld medeverantwoordelijk voor dat iemand als Rasmussen werd aangetrokken bij de ploeg. "De topmannen gaven in 2002 al aan dat ze graag Raborenners op het hoogste treetje van het podium van de Champs Elysées wilden hebben. Er zijn interne notities van geweest dat ze daarvoor ook een andere categorie renners aan wilden trekken."

"Vervolgens is Rasmussen aangetrokken en toen is nota bene Bjarne Riis in de bres gesprongen om te zeggen: 'jongens, dit is wel echt een gevaarlijke renner', en tóch is 'ie aangetrokken. Als je dit als sponsor eist in een periode in het wielrennen dat er zo veel doping wordt gebruikt, dan moet je niet achteraf zeggen dat je bekocht, misleid en bedrogen bent, dan neem je het risico. "

Verdrukking
De Rabo-wielerploeg komt steeds verder in de verdrukking. Vanmiddag ging de Deen Michael Rasmussen tijdens het hoger beroep tegen zijn oude werkgever helemaal los. En dat terwijl de hele zaak eigenlijk om iets heel anders draait: een ontslagvergoeding van bijna 6 miljoen euro.

Maar de inbreng van Rasmussen zelf viel wat Zonneveld betreft in het niet bij de verklaring van de oud-Rabo-arts. "Ik vind het meest opvallende niet zozeer wat Rasmussen heeft geroepen, maar dat één van de artsen van Rabobank, Jan-Paul van Mantgem, de lezing van Rasmussen bevestigde dat Rabobank volledig op de hoogte was van het dopinggebruik van de Deen. Rasmussen zou vandaag wel eens een hoop geld verdiend kunnen hebben."

Onderste steen
Wat betreft de doping-bekentenissen van Michael Boogerd sluit Zonneveld zich aan bij de woorden van minister Edith Schippers, vanochtend in De Telegraaf, die zei dat de onderste steen boven moet komen, 'mét namen en rugnummers'. "In dit proces gaat het vooral om wat Theo de Rooij en Erik Breukink, de toenmalige leiding van de ploeg, ervan af wisten. Het is natuurlijk heel moeilijk om aan te tonen dat iemand weet waar jij bent, en dat ze dus bewust meelogen. Boogerd was de grootste renner van zijn generarie en de hoogste boom heeft er het meest aan verdiend. Het is logisch dat hij de Kop van Jut is, want hij had jarenlang de grootste broek aan."

En met zijn bekentenis is Boogerd er nog lang niet, vermoedt Zonneveld. "Het is een utopie dat hij er maar vanaf komt door te zeggen wat hij gedaan heeft - zonder te noemen wie het mogelijk hebben gemaakt. Principe?? Nu doet hij of hij zogenaamd geen verrader is, maar als het wielrennen er iets mee wil opschieten, dan moeten ze ook weten waar het vandaan komt. Boogerd heeft dit niet in zijn eentje allemaal verzonnen."

Dekker
Dat de Boogerd-biecht leidt tot een kettingreactie, waarbij ook diens generatie- en oud-ploeggenoot Erik Dekker in de schijnwerpers komt te staan, vindt Zonneveld niet geheel terecht. "Laten we naar de feiten kijken: tegen Boogerd ligt er veel meer bewijs dan tegen Erik Dekker. We kunnen wel elke keer hetzelfde zeggen over Dekker als over Boogerd, maar dat is gewoon puur gebaseerd op resultaten in dezelfde periode. Ik zeg niet dat hij het niet gedaan heeft, maar Boogerd heeft zichzelf langzaam maar zeker klemgeworsteld."

Ploegarts
"We zijn zo'n beetje de hele dag in de rechtbank geweest", schetst sportverslaggever Thomas Schuurman de beladen zitting. "Er waren vier getuigenissen, naast Van Mantgem waren dat Henri van der Aat, Theo de Rooij en uiteindelijk Michael Rasmussen. Ik denk inderdaad dat de getuigenis van de ploegarts de meest opvallende was, omdat hij tenminste zei dat hij eind juli al door De Rooij op de hoogte was gebracht dat er onregelmatigheden waren rond de whereabouts van Rasmussen."

Ook sportverslaggever Thomas Schuurman vond de bijdrage van de voormalige teamarts verreweg het meest interessant. "Uiteindelijk ging Rasmussen wel gewoon van start. Van Mantgem wist bovendien dat hij wel degelijk weet had van individuele dopinggevallen. En dat is een behoorlijke uitspraak."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen