Sport21 dec '15 09:39

FIFA schorst Blatter en Platini voor 8 jaar

Auteur: BNR Webredactie

Na Sepp Blatter heeft ook Michel Platini aangekondigd zijn door de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA opgelegde straf aan te vechten bij sporttribunaal CAS. Sepp Blatter liet eerder vandaag al weten in beroep te gaan tegen zijn schorsing. Hij stapt naar de beroepskamer bij de FIFA, naar sporttribunaal CAS en mogelijk ook naar de Zwitserse rechtbank.

Dat zei de gevallen FIFA-president op een persconferentie, nadat bekend was dat hij en Michel Platini voor acht jaar geschorst zijn wegens corruptie. De twee worden voor acht jaar uitgesloten van activiteiten binnen het voetbal; ook krijgen ze een boete. Blatter moet omgerekend 43.500 euro betalen. Platini krijgt een boete van zo'n 70.000 euro. Dat heeft de ethische commissie van de FIFA besloten in een zaak rond een schimmige betaling in 2011. FIFA-voorzitter Blatter zou toen 1,8 miljoen euro hebben overgemaakt aan UEFA-voorzitter Platini.

De KNVB reageert geschokt op de uitspraak van de Ethische Commissie van de FIFA. Bestuur en directie van de bond noemen de overtredingen waarop het besluit is gebaseerd "uiterst schandelijk voor het voetbal in het algemeen en voor voetbalbestuurders in het bijzonder."

'Geen wettige grond'
De twee hielden vol dat Platini het geld kreeg voor diensten geleverd tussen 1999 en 2002. Maar de ethische commissie vindt dat er "geen wettige grond" was voor de betaling. 

De commissie vindt dat Blatter en Platini met hun daden "geen blijk hebben gegeven van ethisch besef, de regels aan hun laars hebben gelapt en (...) de positie als voorzitter en vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond hebben misbruikt''. e en is overtuigd van zijn onschuld. Platini liet vrijdag uit protest verstek gaan en stuurde zijn advocaten. Platini hoopte Blatter op te volgen als voorzitter van de FIFA.

De twee werden op 8 oktober al voor negentig dagen geschorst.

Liveblog toespraak Blatter:

11:22 | "Ik kom terug. De beslissing om op deze gronden een FIFA-president te schorsen zou niet mogelijk moeten zijn in landen waar mensenrechten hoog in het vaandel staan. Het heeft een boel bijkomende schade opgeleverd, ook buiten de FIFA. We zouden geschorst worden voor het leven en daar zijn ze gelukkig op teruggekomen. Maar ik betreur dat ik ben geschorst door een bond die ik 41 jaar met hart en ziel heb gediend en ik feliciteer Barcelona met het winnen van de wereldtitel voor clubteams."

11:19 | Blatter: "Waarvoor ben ik nou acht jaar geschorst? Het is niet eens verrassend dat de uitspraak eerder bekend was bij de pers dan bij de betrokken mensen. Op de dag dat dit allemaal begon, in juni in Zürich, werden Platini en ik uit elkaar gehaald, maar we gaven toch hetzelfde antwoord op vragen rond de overeenkomst. Toch noemen ze ons in feite leugenaars door te zeggen dat het niet relevant is wat wij gezegd hebben."

11:12 | Blatter betreurt wat hem is aangedaan na 41 jaar inzet voor de FIFA. "Ik wist dat er een beslissing van het tribunaal van de ethische commissie zou komen. We hebben het panel overtuigd van de situatie rond de betaling aan Michel Platini over een doorlopend contract. De situatie is nu eigenlijk helemaal helder. Omdat we in een gentlemen's agreement uit 1998 waarin afgesproken was dat hij niet meteen betaald kon worden voor zijn diensten voor de FIFA."

11:10 | Blatter: "De vorige keer dat we hier zaten was in 2010, met onder meer Nelson Mandela, die sprak over humaniteit. Over mensen die overal gerespecteerd moeten worden. 'Celebrating humanity' was het thema van de WK voetbal in Zuid-Afrika." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen