
Vandaag is het moment suprème voor de FIFA-kandidaten die strijden om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. Sepp Blatter trok zich vorig jaar een paar dagen na de verkiezingen al terug als voorzitter en kreeg later nog een schorsing van zes jaar wegens fraude op de koop toe.
Vijf kandidaten voelden zich geroepen om in de uitgesleten voetsporen van Blatter te treden. Van hen is sjeik Salman Bin Ebrahim Al-Khalifa uit Bahrein favoriet, hij kan rekenen op grote steun in Azië en Afrika. Maar ook de Zwitser Gianni Infantino lijkt nog een serieuze kans te maken. Op de steun van Nederland kan hij in ieder geval rekenen; een hele tref. Michael van Praag had zelfs gezegd blanco te zullen stemmen als Infantino zich vroegtijdig uit de race zou terugtrekken. Dat is niet gebeurd, dus Van Praag kan gewoon het stemhokje in en een kruisje zetten bij Gianni.
Infantino moet het voornamelijk hebben van zijn Europese voetbalvrienden, terwijl Salman zich kan verheugen in warme Aziatische steun. En dat tikt aan.
De Fransman Jérôme Champagne is de derde kandidaat. Hij werkte tussen 1999 en 2010 bij de FIFA, onder meer als adviseur van Blatter en als directeur Internationale Relaties. Nummer vier is prins Ali Al Hussein. Hij deed vorig jaar al een gooi naar het voorzitterschap, maar verloor toen van Blatter. Ali had toen trouwens de steun van de KNVB. En ten slotte is er de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale, onder meer betrokken bij de organisatie van het WK van 2010 in Zuid-Afrika. De Duitse voetbalbond steunt hem.
Indonesië en Koeweit
Normaal gesproken mogen alle 209 landen die bij de FIFA zijn aangesloten een stem uitbrengen, maar Indonesië en Koeweit mogen niet meedoen. Indonesië is geschorst omdat de overheid zich met de competitie bemoeide en in Koeweit zijn de leden van de nationale voetbalbond niet onafhankelijk, vindt de FIFA.