Sport2 mrt '16 08:27

Vijf voor twaalf voor FC Twente na snoeihard rapport

Auteur: Marjan van den Berg

Het zal voor FC Twente een hele klus worden om de aanbevelingen in het vernietigende rapport van Ben Knüppe op te volgen. Bestuurders moeten weg en de structuur moet op de schop.

Door torenhoge ambities is een ongezonde cultuur ontstaan, waarbij niet altijd integer is gehandeld, zo wordt gesteld in het rapport. "Bestuursleden die geld leenden of zich garant stelden hadden te veel in de melk te brokkelen. Wie betaalt, bepaalt, leek het motto van het bestuur. Solide bedrijfsvoering was ondergeschikt aan de ambitie. FC Twente werd geleid als een familiebedrijf, maar dan in de slechte betekenis van het woord. Velen namen het niet al te nauw met regels en afspraken'', schrijft onderzoeker Ben Knüppe in het onderzoek dat hij deed in opdracht van de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede. Het onderzoek werd verricht nadat duidelijk werd dat de club de KNVB op het verkeerde been had gezet over afspraken met een bedrijf dat investeerde in spelers.

Aanbevelingen
In het rapport wordt geconcludeerd dat de bestuurlijke top van de club zijn geloofwaardigheid heeft verloren en moet vertrekken. Het gaat om Gerald van den Belt, Hennie ten Hag, Hein Trebbe en Joop de Winter. Verder wordt aanbevolen dat FC Twente terugkeert naar een bestuursmodel met een professionele, sterke directie die het gezicht naar buiten vormt, onder toezicht van een raad van commissarissen op voldoende afstand. Ook moet FC Twente de komende maanden werken aan financieel herstel.

Al met al een lastige opdracht voor de club, zeker zonder al die bestuurders, stelt journalist Gerben Kuitert van dagblad Tubantia vast.

 

 

Reacties
"De bestuursleden nemen het rapport nu zorgvuldig door en beraden zich over de vervolgstappen. In de loop van woensdag zullen we met een nadere reactie komen'', kondigt interim-directeur Onno Jacobs aan.

Directeur Bert van Oostveen van de KNVB meent dat de aanbevelingen hard maar noodzakelijk zijn. "Bestuurlijk is er de afgelopen jaren een puinhoop van gemaakt. Bovendien hebben bestuursleden bewust financiële informatie achtergehouden en dat is kwalijk. Daardoor staat de club op de rand van de afgrond.''

Crediteurenakkoord
De tijd dringt. Als de club niet voor 1 mei schoon schip maakt, dreigt de licentie te vervallen. "Ik denk inderdaad dat het vijf voor twaalf is", zegt journalist Kuitert. Hij legt uit: "Er is een crediteurenakkoord, althans, dat was er. Dat was door 15 partijen getekend, onder wie alle bestuurders zelf die met geld in de club zitten. (...) Dat akkoord is vervallen, want dat liep tot 1 maart. Toen was men er nog niet uit. Nu moet dat hele circus weer opnieuw. Wellicht is het na dit rapport zo dat een aantal van die ondertekenaars er nu toch wat anders in staan en hun hakken in het zand zetten."

Daarnaast moet FC Twente werken aan een nieuwe begroting. Kuitert: "Eigenlijk hebben ze voortdurend liquiditeitsproblemen. Ze zullen, denk ik, financieel nog een stap terug moeten om tot een sluitende begroting te komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen