Sport2 mrt '16 16:08

Van Oostveen: 'Kleine kans dat Twente volgend jaar betaald voetbal speelt'

Auteur: BNR Webredactie

Het lijkt over en sluiten voor FC Twente als betaald voetbalclub. Dat valt op te maken uit opmerkingen van KNVB-directeur Bert van Oostveen tegenover verslaggever Thomas Schuurman. Oud-bestuurders Joop Münsterman en Aldo van der Laan hebben de club naar de vernieling geholpen, vindt Van Oostveen.

Een vernietigend rapport over financieel wanbeleid lijkt de druppel voor de Enschedese club. "Ik ken de regels van het licentierecht een beetje en ik kan aardig rekenen", zegt Van Oostveen tegen BNR. "Ik maak me grote zorgen over of Twente dat allemaal voor elkaar krijgt voor 1 mei. Het heeft te maken met allerlei schijnfacturen die niet zijn verwerkt. Wellicht moet je dan je jaarrekening weer intrekken. Eerlijk gezegd acht ik de kans dat FC Twente volgend jaar betaald voetbal speelt niet heel groot."

Verbeterplannen
Van Oostveen is in feite heel duidelijk in zijn beoordeling: hij ziet het niet meer goed komen, zegt verslaggever Thomas Schuurman. "De club heeft tot 1 mei om de verbeterplannen uit te voeren. De genoemde angstcultuur kan misschien nog wel omgedraaid worden, maar het gaan voornamelijk om het financiële deel. De gemeente wil voor 32 miljoen garant staan, maar de jaarrekeningen lijken allemaal dus niet meer te kloppen door tweede boekhoudingen."

 

Al sinds 2014 is er een discussie gaande met FC Twente over verwerking van cijfers, zegt Van Oostveen. "Op het moment dat sprake is van bewuste misleiding, wordt het wel heel serieus. Daar is een aantal gevallen van geweest en dat maakt het voor een licentiecommissie wel verrekte lastig. Want wanneer acteer je dan wel? We zie allemaal het belang van een club als Twente in de regio, dus we zijn er niet op uit om de club de nek om te draaien. Maar ze hebben er wel alles aan gedaan om ons die beslissing te laten nemen." 

Met het oog op een zorgvuldige afwikkeling hamert Van Oostveen erop dat zorgvuldigheid voor snelheid moet gaan. "Een snelle rekensom en scan leert mij dat het niet denkbeeldig is dat FC Twente aan het eind van de rit de licentie verliest. Wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid, dus ik vind dat ik eerst moet wachten wachten tot wat de aanklager er van vindt en daarna zullen we er zelf in formele zin iets van vinden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen