Sport11 mei '15 09:56Aangepast op 11 mei '15 11:41

Stadiondirecteur: andere naam voor Amsterdam Arena is logischer

Auteur: Pieter van den Akker

De Amsterdam Arena krijgt op termijn mogelijk een andere naam. Dat zegt stadiondirecteur Henk Markerink op BNR. Volgens Markerink ligt het voor de hand een wat commerciëlere naam te kiezen voor de Arena. Daarmee kan veel geld worden verdiend, aldus Markerink.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Arena-directeur zegt dat de Arena een bijdrage wil van de gemeente Amsterdam voor het feit dat de naam van de gemeente is opgenomen in de stadionnaam. Aan die oproep geeft Amsterdam echter geen gehoor, voegt hij eraan toe.

Volgens Markerink ligt het voor de hand het stadion 'een wat meer commerciële naam te geven'. "Er zijn heel veel stadions in de wereld met een naamsponsor. Dat brengt geld op. Dat geld is weer aan te wenden voor investeringen in het pand, want zo’n stadion moet eigenlijk continu worden vernieuwd.”

Op die manier zou mogelijk een bedrag van 4 miljoen euro kunnen worden verdiend, denkt hij. "We vergelijken het wel eens met een aantal buitenlandse stadions. Bij Bayern München met de Allianz Arena leverde het iets van 7, 8 miljoen euro op voor een periode van 10-15 jaar. Datzelfde is ongeveer bij Arsenal met het Emirates Stadium."

Ajax City
'Ajax City', het beoogde nieuwe trainingscomplex voor Ajax, gaat tientallen miljoenen euro's kosten, vertelt de ArenA-directeur. Hij spreekt van een 'ingrijpende verhuizing', die nog jaren kan gaan duren.

Ajax City moet pal naast de Amsterdam Arena verrijzen als vervanging voor De Toekomst. Op dat terrein wil de de gemeente Amsterdam woningen gaan bouwen. De voetbalclub oefent al sinds 1996 op het terrein. Volgens het Parool zou de club de voorzieningen nu niet 'geavanceerd' genoeg vinden. De club zou graag een trainingscomplex laten bouwen op het niveau van FC Barcelona.

'Prijsverhoging valt best mee'
Ajax besloot onlangs de prijs van seizoenkaarten fors omhoog te gooien en kreeg vervolgens een stortlading kritiek over zich heen. “Het is maar een heel klein deel dat verhoogd is", zegt Markerink daarover. 

Gerelateerde artikelen