Sport8 mrt '16 13:58

'Ook schaatser Koelizjnikov betrapt op gebruik meldonium'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische wereldkampioen schaatsen Koelizjnikov is betrapt op het gebruik van het middel meldonium. Dat meldde het Russische R-sport dinsdag.Het is nog niet bekend of het gevolgen heeft voor het eindklassement van het WK Sprint van vorige week in Seoul, waarin de Nederlander Kjeld Nuis als tweede eindigde.

Foto: ANP
Foto: ANP

Gisteren maakte tennisster Maria Sjarapova al bekend dat ze betrapt was op het gebruik van meldonium. Zij beweerde dat ze dat via een medicijn binnen kreeg.

Koelizjnikov is ook tweevoudig wereldkampioen op de 500 meter en pakte dit jaar ook de wereldtitel op de kilometer. Op de 500 meter scherpte hij dit seizoen het wereldrecord aan tot 33,98 seconden. Daarmee was hij de eerste die onder de 34 seconden dook. Hij mist volgens het Russische sportmedium door de positieve test de wereldbekerfinale van komend weekend in Heerenveen.

Het is niet de eerste keer dat Koelizjnikov wordt betrapt op doping. In 2012 werd de Rus ook al voor twee jaar geschorst door de ISU, omdat in een dopingstaal sporen van het verboden stimulerend middel methylhexanamine werden gevonden. Hij zei toen dat hij de stof had binnengekregen, omdat die in een middel tegen verkoudheid zat.

Ook de shorttracker Semen Elistratov is betrapt op het inmiddels beruchte middel. Hij werd met de relayploeg olympisch kampioen in Sotsji in 2014. Hij mist het WK in Seoul, dat vrijdag begint. Dit jaar won de Rus het klassement in de wereldbeker op de duizend meter en het EK shorttrack.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen