Sport22 dec '14 13:13

Joost Luiten sluit golfjaar af boven Tiger Woods

Auteur: Pieter van den Akker

Golfer Joost Luiten kan terugkijken op een prima seizoen. De Nederlander vinden we terug op de 29ste plaats van de wereldranglijst. Dat is drie plaatsen boven legende Tiger Woods.

Foto: ANP - Joost Luiten
Foto: ANP - Joost Luiten

Hoe bijzonder vind je het dat jouw naam boven die van Woods staat op de ranglijst?
“Het is leuk, maar voor mij zegt het niet zo veel. Hij is natuurlijk al een paar maanden geblesseerd. Hij is niet heel actief meer geweest dus hij heeft heel veel punten verloren. Daardoor maakt hij alleen maar stappen achteruit. Dus het is leuk, maar het is nou niet dat ik beter heb gespeeld dan hij. Hij heeft gewoon thuis gezeten.”

Dan over jouw seizoen. Kan je spreken van een prima seizoen dat perfect was geweest als je de Ryder Cup had mogen spelen?
Het was de 'kers op de taart' geweest als ik de Ryder Cup had gehaald. Daar had ik m’n zinnen op gezet. Als dat dan net niet lukt, is dat een 'zure domper'. Maar goed, buiten dat is het voor mij weer een heel geslaagd seizoen geweest met een overwinning en heel veel top-5 en top-10 plekken. Dan kan ik niet anders dan concluderen dat het voor mij een heel mooi jaar is geweest.”

Wat ging er mis met die Ryder Cup?
“Twee maanden voor het einde van de kwalificatie raakte ik geblesseerd aan mijn schouder. Een slijmbeursontsteking. Toen heb ik verplicht wat rust moeten nemen. Dat gaat dan ten koste van de prestaties die ik daarna heb geleverd. Toen heb ik drie toernooien op halve kracht moeten spelen. Dan kom je uiteindelijk net punten tekort om je wel te kwalificeren. Achteraf denk je dan ‘als ik niet geblesseerd was geweest had ik misschien…’ Maar dat is altijd achteraf. Ik ben niet goed genoeg geweest dit jaar. Daar moet je realistisch in zijn.”

Volgend jaar gaan we je meer op de Amerikaanse tour zien. Waarom is dat?
“De Amerikaanse tour is toch weer een stapje hoger dan de Europese tour. De velden zijn gewoon nog sterker, de wereldranglijstpunten zijn hoger. Wil je jezelf meten met de besten van de wereld, dan moet je naar Amerika toe. Aan het begin van het jaar ga ik daar drie maanden lang meer toernooien spelen en ervaring opdoen op dat niveau en die banen daar."
 Na het KLM Open gaf je aan het seizoen graag in de top-30 af te sluiten. Dat is gelukt. Wanneer is het komende jaar voor jou geslaagd?
“Als ik aan het einde van het jaar ‘top-20 van de wereld sta’ heb ik heel goede stappen gezet. Hoe hoger je op de wereldranglijst komt, hoe moeilijker het wordt om een stapje omhoog te gaan. Maar wat ik zeg: als ik richting de top-20 ga dan is het voor mij een heel goed jaar geweest.”

Staat er nog iets op het programma dit jaar?
“Nee, het is voor mij klaar. Ik heb twee weken geleden in Zuid-Afrika mijn laatste toernooi gespeeld. In het winterseizoen ben ik nu veel in de sportschool te vinden. Ik probeer in het fysieke gedeelte wat te winnen en me klaar te stomen voor het nieuwe seizoen dat in januari gaat beginnen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen