Kurhaus-blues met Faas Wilkes en Paolo Conte
Muziek is voor voetbalcommentator David Endt verbonden met voetbal: herinneringen aan speciale wedstrijden, bijzondere voetballers en niet te vergeten een diner in het Scheveningse Kurhaus met Faas Wilkes en Paolo Conte.
Liverpool is niet alleen de stad van de voetbalclub, maar natuurlijk ook van The Beatles. Voor David Endt, die tijdens het afgelopen WK elke dag op BNR te horen was met commentaar, hebben beide met elkaar te maken. “Een van de meest memorabele wedstrijden in de voetbalgeschiedenis was een wedstrijd van Liverpool tegen Inter. Toen voer, in de rust, de Yellow Submarine binnen. Die gaf zo’n prachtig, rustgevend gevoel in de hectiek van de wedstrijd.”
Ook aan Roxy Music bewaart Endt levendige herinneringen. “Dat is heel erg verbonden aan mijn eerste profjaartjes. Toen ik mijn eerste contract kreeg, kreeg ik met terugwerkende kracht een hoop geld en daar heb ik meteen drie albums van Roxy Music van gekocht.”
Hij was, en is, namelijk gek op Roxy Music, zegt hij. “Het is een enerverende groep. Heel erg avant-garde, voor die tijd in elk geval, met geweldige teksten, mooie diepgang en experimentele dingen.”
Happy Feet
Paolo Conte is vooral verbonden aan voetbal omdat de Italiaanse zanger zelf een groot voetballiefhebber is, weet Endt. “Hij is aanhanger van Milan. Dat is niet zozeer mijn club, maar ik raakte een keer met hem in gesprek tijdens een diner, samen met wijlen Faas Wilkes. Ik dacht: het gaat over muziek, over zijn show die hij net had gegeven… Nee, het ging over voetbal, over calcio.
Het nummer Happy Feet van Conte inspireerde Endt om te schrijven over de Italiaanse voetbalstylist Giuseppe Dossena (Sampdoria en Torino), die “met happy feet voetbalde op het veld”.
Lonely Boy
Endt houdt ook nieuwere muziek in de gaten. Lonely Boy van The Black Keys bijvoorbeeld, een lied dat hem direct doet denken aan Klaas-Jan Huntelaar tijdens het afgelopen WK. “Die man wordt afgeschilderd als een koele kikker, maar heeft eigenlijk heel veel diepgang en emotie. Dat zit ook in dit nummer.”
Rapture van Blondie tenslotte werd gedraaid tijdens de rust van de EK-wedstrijd Engeland-Frankrijk in Portugal. “Ze draaiden het niet één keer, nee, ze draaiden het twee, drie keer achter elkaar om die hele rust te vullen. Magnifiek!”